wtorek, 31 maja 2016

PRO-BIO - żywność ekologiczna :)

PRO-BIO jest czeską firmą zajmującą się:
  • przetwórstwem i produkcją produktów spożywczych BIO pochodzenia roślinnego, 
  • sprzedażą hurtową produktów spożywczych BIO oraz surowców BIO, jak również ich importu i eksportu, 
  • produkcją i obrotem nasion BIO.

Żywność organiczna od PRO-BIO wyróżnia się wysoką jakością i prawdziwym, tradycyjnym smakiem. Produkowana jest za pomocą specjalnych technologii, dzięki którym właściwości surowców nie zmieniają się i zawierają wyłącznie naturalne składniki bez dodatków chemicznych/syntetycznych. Ideą powstania PRO-BIO było przywrócenie do jadłospisu produktów tradycyjnych takich jak: gryka, orkisz, kasza jaglana. 

Asortyment PRO-BIO jest obszerny i różnorodny oraz ciągle ulega rozszerzeniu. Aktualnie firma ma do zaoferowania m.in. takie produkty jak: ziarna, nasiona, produkty zbożowe, mąki, płatki, musli, rośliny strączkowe, makarony, produkty bezglutenowe, orzeszki, kawy, herbaty, napoje, przyprawy, oleje, żywność dla dzieci czy także ekokosmetyki. I wiele wiele więcej!

Warto także zaznaczyć, iż spółka ta posiada swój własny, nowo przebudowany młyn BIO. Dzięki nowoczesnym technologiom młyna oraz długoletnim doświadczeniu PRO-BIO oferuje swoim klientom największy wybór wysokiej jakości produktów młynarskich BIO, które finalnie nadal bogate są we wszystkie walory odżywcze składników. 

PROBIO posiada także marki własne:

W ramach współpracy otrzymałam produkty, których większość tak na prawdę będę próbować po raz pierwszy. Niektóre z nich opiszę, także zapraszam zainteresowanych :) 



MĄKA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 
Mąka z czerwonej soczewicy powstaje poprzez zmielenie suszonych nasion tego strączka. Jest naturalnie bezglutenowa. Odznacza się puszystością, nie posiada żadnych grudek. Charakteryzuje się dużą zawartością białka. Znajduje zastosowanie jako zagęstnik do różnych potraw, zup, do pieczenia ciasteczek, naleśników, muffinek.

MĄKA Z ŻÓŁTEGO GROCHU
Mąka z żółtego grochu powstaje poprzez zmielenie nasion grochu. Jest naturalnie bezglutenowa. Konsystencja przypomina puch, bez żadnych grudek, dzięki czemu jest odpowiednia do zagęszczania żywności, panierowania, pieczenia naleśników, chleba, ciast. Z jej użyciem przygotujesz zarówno słone jak i słodkie wypieki. Mąka ta traci typowy, groszkowy smak po 20 minutach gotowania czy pieczenia. Odznacza się również sporą ilością białka. 

MĄKA PEŁNOZIARNISTA RYŻOWA
Powyższa mąka ryżowa powstała poprzez zmielenie ziaren ryżu brązowego, dzięki czemu charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy.

MĄKA OWSIANA

PŁATKI OWSIANE

MUSLI ORZECHOWE
Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem.

QUINOA

MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ
Makaron powstał z pszennej razowej mąki z domieszką spiruliny, czyli słodkowodnej algi, której zawdzięcza swój zielony kolor. Jest makaronem bezjajecznym. Estetyczny kształt spirali sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. 

ORZECHY NERKOWCA

OLIWA Z OLIWEK

NAPÓJ JAGLANY 
Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska. 

NAPÓJ SOJOWY 
Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja i sól morska. 

NAPÓJ RYŻOWO-KOKOSOWY
Napój z pełnoziarnistego ryżu włoskiego z domieszką mleka kokosowego. Naturalnie bezglutenowy, bezlaktozowy. Skład: woda, ryż włoski, mleko kokosowe (4%), naturalny aromat kokosowy, sól morska. 

KREM/ŚMIETANKA RYŻOWA
Bezmleczna, wegańska śmietanka ryżowa do pieczenia i gotowania. Świetny substytut powszechnej śmietany. Sprawdzi się jako zagęstnik zup i sosów. do warzyw, makaronu. Bez dodatku tłuszczów zwierzęcych, cukrów i konserwantów. Skład prezentuje się idealnie: woda, pełnoziarnisty ryż włoski, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, mączka chleba świętojańskiego, sól. Śmietanka ma delikatny, "mleczny", tłusty smak. Jest bardzo smaczna i bardzo gęsta, wręcz nie da się jej normalnie wylać z kartonika a trzeba go troszkę ścisnąć. W gotowaniu i pieczeniu sprawdza się bez zarzutów.


Spis miejsc, w których możecie kupić produkty PRO-BIO znajduje się TUTAJ, bez problemów znajdziecie te produkty w polskich sklepach ze zdrową żywnością. 

Znacie markę PRO-BIO? Co Was najbardziej zainteresowało? 

4 komentarze:

  1. Musli, mąki strączkowe i napój ryżowo-kokosowy są bardzo ciekawe :D Pierwszy raz słyszę o tej marce. Ciekawa jestem potraw, jakie wyczarujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczególnie lubimy ich napoje (gryczany <3) ale niestety nie są dostępne w każdym eko sklepie no i ceny są dość wysokie :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, ale genialna paczka! Czekam na przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Same pyszności :) zwłaszcza mąka z czerwonej soczewicy i groszkowa mnie ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...