Bezglutenowe ciasto kokosowo-cytrynowe :)

3 czerwca 2016

To ciasto w ogóle nie miało być ciastem, a muffinkami. Babeczkami o smaku kokosowym, ale w trakcie pomyślałam jeszcze o cytrynie. W końcu wyszło coś takiego. Cienkie, kruche, łatwo łamiące się, z wyczuwalnym smakiem zarówno kokosa i cytryny ciasto. Przez niektórych okrzyknięte sernikiem.


Składniki:
  • 190 g mąki kokosowej (Incola)
  • 60 g mąki amarantusowej (Incola)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • 1 mocno dojrzały banan
  • 100 g erytrolu (lub inne słodzidło)
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody gazowanej 
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny 
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. 
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, wyrównując łyżką po całej powierzchni. 
  3. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut. 

7 komentarzy

  1. Wygląda świetnie i tak bardzo przypomina chałwę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas też często założenie różni się znacznie od efektu końcowego ale zawsze jest to pyszny efekt :D Tutaj też na pewno tak jest, już widzimy to po składnikach :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za cytrynowymi smakami, ale to ciasto brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie podbiłoby moich kubków smakowych, ponieważ amarantus mi nie podchodzi, a cytrusowe smaki to też nie moja bajka. Ale nie będę ukrywać, że bardzo fajnie wygląda i kokos mógłby mnie przyciągnąć chociażby do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Okrzyknięte sernikiem? Tu mnie masz, a już całkowicie, kiedy na dodatek dochodza wiórki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cytrynowe słodkości, kokosowe także, może jeszcze bardziej. Muszę kiedyś zrobić to ciasto, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń