poniedziałek, 20 czerwca 2016

Pełnoziarniste ciacho orzechowo-sezamowe :)

W trakcie przygotowywania tego ciasta, które początkowo miało być wyłącznie orzechowe postanowiłam dodać jeszcze masło sezamowe, które odgrywałoby taką jakby masę/krem w środku wypieku. Zabieg ten był udany, a masło sezamowe świetnie wkomponowało się w orzechowy wypiek. Samo ciasto jest dość wilgotne, miękkie, puszyste. Dość intensywnie czuć dodatek masła orzechowego. Zrobione z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem mąki jaglanej. Ładnie wyrasta i pysznie smakuje z dodatkiem szklanki mleka czy innego napoju :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz masła sezamowego!) przełóż do miski i za pomocą miksera zmiksuj na jednolitą masę. 
  2. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta. Teraz wyłóż masło sezamowe i przykryj pozostałym ciastem. 
  3. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 40 minut. 

4 komentarze:

  1. Ślicznie wygląda :) I musi być pewnie bardzo treściwe - ale ze szklanką zimnego mleka jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ;) Spore ilości masła orzechowego i sezamowego na pewno nie pozostały bez wpływu na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już chciałyśmy pisać, że za sam wierzch tego chlebka go pokochałyśmy ale w środku to on się prezentuje jeszcze pyszniej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę kawałek? Już czuję, że by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...