środa, 3 sierpnia 2016

Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :)

Sklep bioindygo.pl powstał z pasji do żywności ekologicznej, chęci dzielenia się nią z innymi oraz przez to możliwości uświadamiania społeczeństwu, jak ważną rolę odgrywa prowadzenie zdrowego stylu życia, a w tym właściwego odżywiania. 


Bioindygo oferuję szeroką gamę produktów należących do żywności zdrowej, ekologicznej, bio. Znajdziesz tu między innymi: kasze, oleje, przyprawy, superfoods, soki, a także kosmetyki i suplementy. Oprócz wysokiej jakości artykułów sklep oferuje atrakcyjne ceny. Oferta jest na prawdę bogata, różnorodna i ciekawa, dzięki której na pewno nie wyjdziesz z tego sklepu z pustym koszykiem.

Prosta, przejrzysta i czytelna szata graficzna pozwala na swobodne poruszanie się po sklepie, a znalezienie poszukiwanego produktu nie powinno sprawiać żadnych trudności. 

Zobaczcie co ja wybrałam. Niektóre produkty krótko opiszę :) 



CUKIER KOKOSOWY 
Ten rodzaj słodzika chciałam spróbować już od dawna, ale tak na prawdę nawet nie miałam okazji żeby go kupić. Także ucieszyłam się z możliwości jego przetestowania. Cukier kokosowy staje się coraz bardziej popularniejszy i to się chwali, bo jest zdecydowanie zdrowszy od klasycznego białego cukru. Z zaciekawieniem zabrałam się za otwarcie paczuszki, która uwolniła dość intensywny zapach przypominający mi trochę prażoną kawę. Choć nie do końca to jest to, niby skądś kojarzę ten aromat, ale nie mogę sobie przypomnieć co dokładnie to jest. Też tak czasami macie? Jeżeli chodzi o smak to jest on bardzo słodziutki, karmelowy, z nutą kokosowości, której szkoda, że nie jest więcej. Cukier kokosowy jak najbardziej mnie zadowolił, nie tylko pod względem smaku, ale także właściwości. Jest źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo, witamin z grupy B i witaminy C. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi, a go stabilizuje! Ponad to można go używać na wiele sposobów, owsianki, placki, wypieki na pewno zyskają dodatkowego pysznego smaku z dodatkiem cukru kokosowego.


MATCHA
Ta zielona herbata również jest dla mnie nowością i także zawsze bardzo chciałam jej spróbować. Składa się wyłącznie z suszonych, startych na proszek liści Tencha i jest uznawana za królową herbat zielonych. Ceniona za właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Pachnie jak zielona herbata liściasta, jednak w smaku jest do niej słodsza, a z wyglądu jaśniejsza. Obie te cechy są wynikiem tego, że krzewy herbat przeznaczone do zbiorów są osłaniane specjalnymi matami. Powoduje to wzrost produkcji aminokwasów i większą ilości chlorofilu. Jest niezwykle bogata w polifenole. Odtruwa organizm z toksycznych substancji. Zawiera duże ilości L-teaniny, aminokwasu wspomagającego reakcję umysłową. Przyspiesza metabolizm, zmniejsza stres, wspomaga odporność i obniża poziom cholesterolu. Jedna filiżanka matchy zawiera tyle przeciwutleniaczy, co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. 


Poniższy produkt występuje w postaci fioletowego proszku uzyskanego z liofilizowanych jagód acai. Owoce te są nieocenione pod względem właściwości zdrowotnych. Są bogactwem przeciwutleniaczy, niezbędnych dla Twojego organizmu. Hamują apetyt i regulują metabolizm, przez co świetnie wpasowują się w diety odchudzające. Mają pozytywny wpływ na samopoczucie i kondycję fizyczną. Obniżają poziom cholesterolu. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, antyoksydacyjnymi. Ponad to bogate są w kwasy tłuszczowe Omega 6 i 9. Zawierają witaminę E, hamującą procesy starzenia. Wymieszane z innymi składnikami nadają pysznego, jagodowego smaku, delikatnie kwaskowego. Chyba najczęściej używane do przyrządzania tzw. acai bowl. 




WODA KOKOSOWA
O wodzie kokosowej wspominałam już nie raz dlatego pominę jej właściwości, więcej znajdziecie w linku powyżej. Jedyne co chciałam zaznaczyć to to, że woda ta, pochodząca z młodych kokosów nie zawiera żadnych dodatków, nawet kwasu askorbinowego, dzięki czemu zachowuje naturalny, słodki smak.


MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe używam coraz częściej w kuchni. Często zdarza się tak, że takowego mleczka posiadają w składzie tak na prawdę zbędne składniki, jak konserwanty, chemiczne dodatki. Dlatego dużą uwagę przykuwam właśnie do składu tych produktów. I ten poniższy mogę szczerze polecić, ponieważ składa się wyłącznie z 68% z wyciągu z orzecha kokosowego, wody i zagęszczacza gumy guar. Produkt jest pochodzenia ekologicznego.


To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych właściwościach leczniczych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe. Wspomaga trawienie. Polecane przy wrzodach żołądka. Jest dobrym źródłem antyoksydantów. Dba o prawidłowy wygląd i zdrowie skóry. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i sprawia, że smakują one przepysznie.


Mój obowiązkowy produkt w kuchni. Używany do wszystkiego, gdzie tylko potrzeba trochę tłuszczu. Uwielbiam jego smak, który nadaje potrawom tego "czegoś". Poniższy jest certyfikowany jako ekologiczny, ponad to tłoczony na zimno, a więc zawiera więcej właściwości zdrowotnych i intensywniejszy aromat kokosowy.

Właściwości oleju kokosowego:
  • w 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów
  • źródło kwasu laurynowego, który wspomaga układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe 
  • zawiera witaminy: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. 
  • doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast
  • można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu
  • ma także wielorakie zastosowanie w kosmetyce 

W następnym poście (i przyszłych także) ukaże się przepis z użyciem powyższych produktów, a tym czasem zapraszam Was na stronę bioindygo.pl

7 komentarzy:

  1. lubię czytać o takich fit rzeczach bo sama ich nei jem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności dostałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My jesteśmy wprost zakochane w cukrze kokosowym! A jak on cudnie smakuje kiedy posypie się nim gorący budyń waniliowy albo jaglankę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapamiętam tę radę i na pewno zastosuję przy najbliższym budyniu czy jaglance :P

      Usuń
  4. Jagody Acai kuszą :) A wodę kokosową Foco (z sokiem z granatu) piłam wczoraj i dzisiaj - rewelacyjne po wysiłku fizycznym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...