Leczo z młodą kapustą :)

2 września 2016

Kolejna wariacja smakowa tego tradycyjnego dania, jakim jest leczo. Zjem jedno i już robię następne, zawsze jednak zmieniając coś w składnikach, aby uzyskać inny smak, ale równie pyszny co pozostałe. Leczo z dodatkiem dyni przebiło moje oczekiwania i zniknęło w szybkim czasie. Teraz dodałam główkę młodej kapusty i efekt końcowy był równie zadowalający. Kto wie, może za jakiś czas znowu pojawi się przepis na nowy miks warzyw, tworzący pyszne i odżywcze leczo. 


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała główka młodej kapusty
  • 2 czerwone papryki
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • przyprawy: sól himalajska, curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, papryka wędzona

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej i lekko podsmaż, przez ok. 3 minuty pokrojoną w kostkę paprykę. 
  2. Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i pokrojone na pół pomidorki. Zalej połową szklanki wody. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez ok. 25 minut. 
  3. Teraz dodaj obraną i wydrążoną (jeżeli posiada duże pestki i twardą skórkę) cukinię i duś kolejne 25 minut.
  4. Po tym czasie przypraw, dodaj koncentrat i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Smaż na dużym ogniu/mocy, aby pozbyć się nadmiaru wody. 
  5. Leczo będzie gotowe, kiedy ilość wody będzie niewielka, a samo danie stanie się lekko gęste.  

6 komentarzy

  1. Mmm, ale boski! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na leczo :) Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo z młodej kapusty robiłam kilka razy w tym sezonie i bardzo mi smakowało :) A Twoje wygląda przepysznie :);)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam duszoną młodą kapustę, więc takie leczo jest dla mnie w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My zawsze dodajemy dynię do takich dań :D Z kapustą też musimy wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię leczo z dodatkiem młodej kapusty, bo nadaje mu dodatkowej słodkości i delikatności :)

    OdpowiedzUsuń