Wegański makaron z serem - zdrowo i bezglutenowo :)

4 listopada 2016

Już od dawna chciałam zrobić te danie. Makaron z kremowym sosem serowym, jednocześnie pamiętając o tym, aby było w pełni wegańsko i zdrowo. Dodatkowo wyszło też bezglutenowo. Przepyszny posiłek, którego zdjęcia nie oddają jego smaku. Sos "serowy" jest bardzo dobry - kremowy, lekko słodki, jakby maślano-serowy. 


Składniki (ok. 3 porcje):
  • 250 g makaronu ryżowego bezglutenowego (Bio-Kraina)
  • 1/2 średniej dyni Hokkaido 
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 50 g nerkowców 
  • 200 ml śmietany owsianej (Bio-Kraina) lub wybranego napoju roślinnego 
  • 2 czubate łyżki płatków drożdżowych 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzy prawdziwego 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. 
  2. Dynię oczyść z miąższu (skórkę zostaw!) i pokrój na mniejsze części. Uparuj.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmażaj przez 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  4. Do malaksera/miksera/blendera przełóż usmażoną cebulę z czosnkiem, uparowaną dynię, nerkowce, śmietankę sojową lub napój roślinny, sok z cytryny, musztardę, sól, płatki drożdżowe i przyprawy. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej, niemalże bezgrudkowej konsystencji. 
  5. Gotowy sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. 

7 komentarzy

  1. Super pomysł! Muszę coś podobnego wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja i fajny pomysł na "przemycenie" dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam makaronu z prawdziwym serem, ale taka wersja mi się podoba :) A dynię dodaję ostatnio gdzie tylko się da ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wpadłam tu głodna, a teraz jestem jeszcze bardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę wygląda tak pysznie serowo <3 Aż nam w brzuchach teraz burczy :D

    OdpowiedzUsuń