Pieczone spiralki ziemniaczane :)

17 grudnia 2016

Kto lubi ziemniaki to myślę, że polubi także ten przepis. Ja to warzywo lubię, jednak nie jadam go za często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku. Pasują dobrze do obiadu, ale także jedzone samodzielnie. 


Składniki:
  • ziemniaki
  • bataty
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz czarny do smaku 

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie zetrzyj na specjalnej krajalnicy (ja używam krajalnicy spiralnej Brava).
  2. Przełóż do miski, dłuższe części poprzecinaj, dodaj oliwę (w zależności od ilości ziemniaków, średnio 2-3 łyżki) oraz przyprawy.Wymieszaj.
  3. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 25 minut, a następnie przez 10 minut w 200*C, aby się lekko przypiekły)

Przed upieczeniem:

Po upieczeniu:

7 komentarzy

  1. Dzięki pieczonym ziemniakom polubiłam ziemniaki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ziemniaki i w takiej formie na pewno by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity pomysł :) Ja ziemniaki jadam raz lub 2 w tygodniu i zawsze gotowane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy ziemniaki i takie spiralki wyglądają mega fajnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają, takie zdrowe chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie domowe "chipsy" są znacznie zdrowsze i a pewno smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń