Warzywa z ryżem w sosie sezamowym :)

3 grudnia 2016

Spontaniczne dania wychodzą najlepiej i poniższy przepis jest na to potwierdzeniem. Nie mając za wiele produktów w lodówce, postanowiłam stworzyć "coś z niczego". Przygotowałam to, co akurat posiadałam, połączyłam wszystko i wyszło coś przepysznego! Proste warzywa, aromatyczne przyprawy i sezamowa pasta stworzyły smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. A liofilizowane warzywa od ELENA przyjemnie chrupały podczas jedzenia.


Składniki (2 porcje):

Przygotowanie
  1. Ryż ugotuj w 200 ml wody. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i podsmażaj przez 5 minut. 
  3. Następnie kolejno dodawaj pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę, seler, pasternak. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 25 minut. 
  4. Po tym czasie dodaj sok z cytryny wymieszany z tahini, czosnek niedźwiedzi, mieszankę ziołową oraz pozostałe przyprawy. Wymieszaj dokładnie i duś 5 minut.
  5. Dodaj ryż i ponownie wymieszaj. 

8 komentarzy

  1. Ślinka cieknie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smacznie i z pewnością takie jest ;) Ten groszek... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie dania - mnóstwo warzyw i do tego ryż :) Muszę wypróbować dodatek tahini do dań wytrawnych (poza hummusem) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tego rodzaju mieszanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy takie jednogarnkowe potrawki warzywne <3 A posypka z warzyw lio genialna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe te liofilizowane warzywa. Do tej pory próbowałam jedynie owoców, więc jestem ciekawa smaku. Bardzo kolorowe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie dania z ryżem :) To tego typu przepis, na który zawsze ma się ochotę i w upiornych chwilach przynosi ukojenie :)

    OdpowiedzUsuń