Duszony kurczak z warzywami i ryżem :)

28 stycznia 2017

Oprócz tego, że danie te jest bardzo smaczne, zdrowe, niskotłuszczowe, dostarczające wszystkich składników odżywczych to istotny jest fakt, że tak na prawdę robi się ono samo. Jedyną Twoją ingerencją jest włożenie składników do patelni i po pół godzinie masz gotowy obiad dla dwojga.


Składniki (2 porcje):
  • 4 pałki z kurczaka bez skóry 
  • 100 g ryżu jaśminowego 
  • 300 g mieszanki mrożonych warzyw (bez ziemniaków)
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka bulionu w proszku (używam i polecam TEN)
  • 250 ml wody
  • przyprawy do kurczaka: sól, curry, pieprz cayenne, zioła prowansalskie 

Przygotowanie:
  1. Na dno patelni (użyłam patelni z termoobiegiem Delicia Trilogy) rozłóż po całej powierzchni opłukany ryż. 
  2. Kolejno wyłóż mrożoną mieszanką warzyw i fasolkę szparagową. 
  3. Pałki z kurczaka wymieszaj z przyprawami i oliwą. Możesz je wcześniej zamarynować, ale świetnie smakują także przyprawione bezpośrednio przez obróbką. I ułóż na wierzch warzyw. 
  4. W szklance wody wymieszaj bulion i rozlej go po całej powierzchni patelni, omijając kurczaka, aby przyprawy nadal trzymały się mięsa.
  5. Zagotuj. A od momentu zagotowania duś na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut. 

3 komentarze

  1. Re warzywka z ryżem z chęcia bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne takie danie :) I jednogarnkowe, więc nie trzeba dużo zmywać :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż się nie chce wierzyć, że wszystko tak na jednej patelni bez problemu można zrobić :D

    OdpowiedzUsuń