Pieczona owsianka z cynamonowym jabłkiem :)

8 lutego 2017

Zakupiłam ostatnio dwie kokilki z myślą o pieczonej owsiance. Nie minęło kilka dni i już zabrałam się za pierwszą w swoim życiu owsiankę w takiej wersji. Postawiłam na klasyk - naturalna owsianka z rodzynkami i orzechami, a pod spodem słodkie jabłka z cynamonem, które po upieczeniu zyskały na smaku. Całość smakuje pysznie i na pewno będę kombinować z innymi wersjami. Robiąc taką owsiankę na dwie porcje możesz się z kimś podzielić lub zostawić sobie na drugi dzień.


Składniki (2 porcje):

Przygotowanie:
  1. Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieją.
  2. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w grubą kostkę. Wymieszaj z cynamonem i cukrem kokosowym. Podziel na dwie części i ułóż na dno kokilek.
  3. Do namoczonych płatków dodaj napój roślinny, rodzynki, orzechy, ksylitol. Całość wymieszaj i odstaw na 5 minut. 
  4. Następnie przelej owsiankę do kokilek i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz przez 25 minut. 

5 komentarzy

  1. Pieczona owsianka to bardziej ciastko niż owsianka przez co smakuje "wyjątkowo" a jak cudownie pachnie... idealna na zimową pogodę, którą mamy za oknem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pieczona owsianke i taka takze juz robilam - przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam płatki owsiane, ale w wersji granoli. Nigdy nie próbowałam ich połączyć z cynamonem. A to świetny pomysł, bo przecież ta przyprawa jest świetna na zimę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować kiedyś takiej pieczonej owsianki, bo zazwyczaj zalewam tylko mlekiem i czekam, aż będzie miała opowiednią konsystencję. Tutaj trochę trzeba poczekać, ale na pewno smak wynagradza to oczekiwanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w środku są prawdziwe skarby <3 Ciepłe jabłuszka to cudo <3

    OdpowiedzUsuń