Maślane kulki owsiane - bez pieczenia :)

2 kwietnia 2017

Bardzo prosty przepis na szybką i zdrowszą wersję słodkości. Owsiane kulki to połączenie płatków owsianych, bakalii, masła orzechowego i masła klarowanego, które nadaje pyszny i jak na masło przystało - maślany smak z nutką wanilii. Smakują na prawdę genialnie! Są słodziutkie, a daktyle i orzechy urozmaicają smak. 



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Masło klarowane należy rozpuścić z erytrolem do postaci płynnej. 
  2. Daktyle oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. 
  3. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać. 
  4. Masa nie będzie się lepić jeśli nie włożysz jej na chwilę do lodówki, w celu stwardnienia masła klarowanego. Może to potrwać ok. 15 minut. Musisz sprawdzać, co kilka minut czy składniki lepią się już i możliwe jest uformowanie kulek.
  5. Jeżeli masa jest już gotowa uformuj kulki i przechowuj w lodówce. 

6 komentarzy

  1. Świetny pomysł! Lubię takie uzdrowione pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie oto desery lubi chyba większość z nas....proste i szybkie w przygotowaniu a jakie pysze i zdrowe :) No i zaspokajają ochotę na coś słodkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich nie robiłam nigdy! Na pewno są bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i odżywcze ulepki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawi nas smak tego masła klarowanego o smaku wanilii :) Kuleczki muszą być genialne z tymi składnikami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zaciekawilas mnie tym smakowym masłem klarowanym, muszę sobie wygooglować, bo przepis świetny :)

    OdpowiedzUsuń