czwartek, 25 maja 2017

Jaki olej jest idealny dla Ciebie? :)

Olejarnia Kołodziejewo to mała, rodzinna tłocznia olejów roślinnych. Oleje są tłoczone metodą na zimno, nie są filtrowane oraz nie zawierają żadnych dodatków. Do produkcji wykorzystywane są nasiona pochodzące z własnych upraw w niewielkim gospodarstwie w miejscowości Kołodziejewo. Produktem flagowym marki jest olej lniany, który wyróżnia się delikatnością oraz brakiem posmaku goryczy. Oleje najlepiej wspomagają organizm człowieka, gdy są tłoczone na zimno oraz są nieoczyszczone (niefiltrowane).

Więcej o olejarni Kołodziejowo można przeczytać TUTAJ

Przechowywanie olejów tłoczonych na zimno w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), w szczelnie zamkniętych, ciemnych, oryginalnych butelkach. Chronić przed źródłem światła.




Szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z problemami takimi jak:
  • choroby układu pokarmowego 
  • choroby wątroby 
  • cukrzyca
  • zaparcia
  • wrzody 
  • zgaga
  • choroby nowotworowe
  • zły cholesterol 
  • hemoroidy
  • prostata
  • otyłość (wspomaga odchudzanie)
  • depresja
  • menopauza (łagodzi objawy)

Regularnie stosowany wspomaga organizm człowieka:
  • wspomaga ochronę organizmu przed powstawaniem nowotworów
  • wspomaga procesy trawienne 
  • pozytywnie wpływa na cykl miesiączkowy (wspomaga regulacje hormonów w organizmie kobiety),
  • wspomaga organizm w regulacji poziomu cholesterolu 
  • wspomaga prawidłowy rozwój mózgu (budulec tkanki mózgowej),
  • aktywizuje pracę mózgu osób w każdym weku (w szczególności osoby starsze oraz dzieci),
  • wspomaga koncentrację oraz pamięć
  • łagodzi wahania poziomu cukru
  • wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej
  • wspomaga zwiększenie wydolności i wytrzymałości organizmu (w szczególności osobą uprawiającym sport),
  • zwiększa odporność organizmu
  • wspomaga pozytywnie poprawę jakości skóry, włosów oraz paznokci
  • wspomaga ochronę organizmu przed powstawaniem i rozwojem wielu schorzeń
  • wspomaga pracę układy oddechowego 

PAMIĘTAJ ŻE OLEJ LNIANY POWINIEN BYĆ DELIKATNY, NIE GORZKI ORAZ PRZECHOWUJE SIĘ GO W LODÓWCE

Zalecane spożycie:
Zalecane spożycie dla osoby dorosłej to od 15 do 90 ml (ok. od 1 do 6 łyżek stołowych) dziennie w trakcie posiłków, może być stosowany o każdej porze dnia.
Już 30 ml (2 łyżki) zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT.



Często nazywany jest "OLIWĄ PÓŁNOCY". Cenne właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, wynikają z obecności nienasyconych kwasów tłuszczowych (OMEGA 3, OMEGA 6, OMEGA 9), źródło witaminy A, E, K i D2, która w organizmie przekształca się w D3. Olej rzepakowy przewyższa oliwę z oliwek pod względem ilości korzystnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3.

Regularnie stosowany wspomaga organizm człowieka, szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z problemami takimi jak: 
  • choroby serca i układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie),
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału,
  • wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i wzroku,
  • wspomaga prawidłową przemianę materii,
  • wspomaga utrzymywanie prawidłowego cholesterolu,
  • wspomaga przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno posiada jasno żółtą barwę oraz przyjemny zapach. 

Sposób użycia: 
Dorośli 15 ml (jedna łyżka stołowa) 2 razy dziennie bezpośrednio z łyżeczki lub do potraw. Olej rzepakowy w kuchni stosowany jest jako dodatek do wielu potraw. 



Nazywany jest często "KOBIECĄ PIGUŁKĄ". Cenne właściwości oleju z wiesiołka nieoczyszczonego, tłoczonego na zimno wynikają z obecności dwóch bardzo ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu cis-linolowego i kwasu gamma-linolenowego (GLA).

Regularnie stosowany wspomaga organizm człowieka, szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z problemami takimi jak:
  • problemy skóry,
  • wspomaga odnowę skóry, włosów oraz paznokci,
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry,
  • wspomaga poprawę elastyczności i gładkość skóry, 
  • wspomaga zachować piękną cerę, 
  • wspomaga poprawę jakości włosów i paznokci, 
  • wspomaga płodność, wspomaga poprawę jakości i ukrwienia macicy, 
  • wspomaga przy stanach zapalnych skóry oraz stawów, 
  • wspomaga odchudzanie, - łagodzi migreny i bóle głowy, 
  • łagodzi problemy menstruacyjne i napięcie przedmiesiączkowe,
  • wspomaga poprawę składu biologicznego krwi,
  • wspomaga zwalczanie miażdżycy. 

Sposób użycia:
Dorośli 5 ml (łyżeczka) 2 razy dziennie (rano i wieczorem) bezpośrednio z łyżeczki lub do potraw.



Cenne właściwości oleju z czarnuszki wynikają z obecności: tymochinon, nigelli, biotyny, witaminy E, steroli, beta-karotenu, licznych mikroelementów oraz przeciwutleniaczy.

Regularnie stosowany wspomaga organizm człowieka, szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z problemami takimi jak:
  • choroby nowotworowe
  • choroby alergiczne
  • choroby układu pokarmowego 
  • choroby układ nerwowego 
  • wspomaga kuracje przeciwpasożytnicze i przeciwgrzybiczne
  • wspomaga obniżenie ciśnienia krwi
  • wspomaga działanie antywirusowe
  • wspomaga działanie przeciwzapalne
  • wspomaga działanie przeciwbólowe
  • wspomaga działanie przeciwbakteryjne
  • wspomaga walkę z nadkwasotą
  • wspomaga walkę z nieświeżym oddechem

Powinien posiadać intensywny zapach oraz smak.

Sposób użycia: 
Dorośli 2,5 ml (pół łyżeczki) 2 razy dziennie bezpośrednio z łyżeczki lub do potraw. Nie zaleca się spożywania oleju z czarnuszki kobietom w ciąży. W kuchni wykorzystywany jest jako dodatek do potraw. Nadaje potrawą pyszny, korzenny smak.


Kod rabatowy uprawniający do 10% zniżki na oleje z Olejarni Kołodziejowo 
KOD: uqtkhw

Jakie oleje znajdują się w Waszej diecie? 

✩ Informacje zawarte we wpisie pochodzą z materiałów otrzymanych od Olejarni Kołodziejewo

4 komentarze:

  1. Obecnie używam oleju lnianego, z orzechów włoskich i kokosowego. Z czarnuszki wybitnie mi nie smakuje, więc miałam tylko raz, choć wiem jaki jest zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja siostra używała oleju lnianego i bardzo go chwaliła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz głównie lniany, czasem kokosowy, a gotuję na rzepakowym rafinowanym. Kiedyś regularnie piłam olej z czarnuszki, ale teraz zaciekawiłaś mnie tym z wiesiołka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś unikałyśmy wszelkich olejów ale od jakiegoś czasu naprawdę się z nimi zaprzyjaźniłyśmy szczególnie z pestek dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...