Kluski leniwe na słodko w lekkiej wersji :)

27 czerwca 2017

Pierwszy raz jadłam kluski leniwe. Niedawno, całkiem przypadkiem natknęłam się na ich przepis, który był tak prosty i banalny, że musiałam sama spróbować je przyrządzić. Oczywiście pozmieniałam kilka kwestii, w konsekwencji czego wyszły leciutko słodkie kluski na bazie mąki orkiszowej. Muszę przyznać, że jest to całkiem ciekawa propozycja na śniadanie, deser czy także obiad, również w wersji na słono. Kluski są mięciutki i lekko kwaskowate za sprawą twarogu. Szybkie w przygotowaniu, proste, nie wymagające użycia wielu składników. 



Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego 
  • 1 jajko 
  • 75 g mąki orkiszowej razowej (użyłam typ 2000)
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego 
  • + ok. 20 g mąki do podsypania 

Przygotowanie:
  1. Widelcem rozgnieć twaróg, następnie wymieszaj z jajkiem, a kolejno z mąką, solą i cukrem. 
  2. Kiedy masa będzie już w miarę zwarta (nie może być ani za twarda, ani za miękka) podziel ją na dwie części i z każdej uformuj podłużny wałek. 
  3. Każdy wałek pokrój na średnie kopytka. 
  4. Tak przygotowane kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 2 minuty, a następnie odcedź. 
  5. Podawaj z owocami i jogurtem naturalnym. 

5 komentarzy

  1. Nigdy w życiu chyba nie jadłam klusek leniwych... Ale w ich pyszny smak nie wątpię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Leniwe jadłam trzy razy w zyciu - po raz pierwszy dwa, trzy lata temu dzięki blogom kulinarnym... na wytrawnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam takie kluski, ale z mąki gryczanej. Bardzo lubię leniwe, choć najbardziej w wersji na słono z bułką tartą ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy takie zimne i lekko przesuszone xD Z owocami są pyszne a szczególnie z musem jabłkowym i cynamonem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. No i teraz mam smaka na kluski! :D

    OdpowiedzUsuń