Mleko z orzechów nerkowca :)

22 czerwca 2017

Po wielkim sukcesie mleka migdałowego (przepis TUTAJ) nadszedł czas na nowe mleko w wersji orzechowej. Tym razem padło na orzechy nerkowca. Mleko wychodzi pyszne! Bardzo kremowe, tłustawe i lekko słodkie. Jego konsystencja różni się nieco od mleka migdałowego, gdyż jest bardziej gęstsza, ale oczywiście jednocześnie nadal płynna. W gotowym mleku po orzechach nie ma żadnego śladu, także wychodzi na to, że mleko jest dosłownie z orzechów, a nie na bazie orzechów. Na pewno zwiększa to kaloryczność takiego napoju, ale za to daje bardzo wyrazisty smak nerkowców. 



Składniki:
  • 65 g nerkowców

Przygotowanie:
  1. Orzechy przełóż do SOJOWIRÓWKI i wlej wodę do poziomu 1,3 l.
  2. Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche.
  3. Po ok. 30 minutach urządzenie da sygnał dźwiękowy informujący, że mleko jest gotowe. Wtedy należy odłączyć sojowirówkę od prądu.
  4. Gotowe mleko przecedź albo przez dołączone do zestawu Sojowirówki sitko albo, tak jak ja przez specjalny woreczek do robienia mleka. Ostrzegam tylko, że resztek z orzechów nerkowca jest znikoma ilość, niemalże 1 łyżka. Także możecie pominąć ten etap i gotowe mleko od razu przelać do szklanej butelki. A pozostałości orzechów opadną na dno. 

5 komentarzy

  1. Wyobrażam sobie jego smak i kremowość - wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe mleko roślinne z pewnością smakuje świetnie ;) Śliczna buteleczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym takiego spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham nerkowce i jesteśmy ogromnie ciekawe jak takie mleko smakuje <3

    OdpowiedzUsuń