Racuchy drożdżowe na mące orkiszowej :)

29 czerwca 2017

Co to było za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane pysznym kremem krówkowym to połączenie smakowite! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia. 



Składniki (2 porcje - 8 placków):
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 50 g mąki orkiszowej razowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka cukru kokosowego
  • olej kokosowy
  • dodatek: krem orzechowo-kakaowy (Super Krówka)

Przygotowanie:
  1. Na początku należy zrobić zaczyn. W tym celu lekko podgrzej mleko (ale nie zagotuj!), w którym rozpuść drożdże oraz cukier. Następnie wmieszaj jeszcze 1 łyżkę mąki orkiszowej (z puli 50 g) i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut. 
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut. 
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia. 
  4. Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym. 

13 komentarzy

  1. Wyobrażam sobie ten smak. Nie dość, że placki same w sobie już są pyszne, to jeszcze ten krem - magia ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki....smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Puchate racuszki <3 A ten krem uwielbiam, więc połączenie idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, wybacz, że przeszkadzam, ale mam pytanie, co do troszkę starszego przepisu na naleśniki, który tutaj się pojawił.
    Chodzi o naleśniki owsiane. http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2015/06/nalesniki-owsiane-tylko-3-skadniki.html
    Czy byłabyś mi w stanie powiedzieć ile taki jeden bez żadnych dodatków naleśnik, mógłby mieć kalorii?
    I drugie pytanie, staram się unikać mleka, bo źle wpływa na moją cerę. Myślisz, że jeśli zastąpię mleko zwykłą wodą to naleśniki mi wyjdą? Byłabym Ci bardzo wdzięczna z udzielenie mi odpowiedzi.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej :) Nie przeszkadzasz, zawsze chętnie odpowiem na pytania dotyczące moich wpisów :)
      Zaktualizowałam wpis z przepisem na naleśniki i podałam wartości odżywcze. Wychodzi, że jeden naleśnik dostarcza 67 kcal, bez mleka 55 kcal. Myślę, że możesz zamienić mleko na wodę, choć dla lepszego smaku polecałabym zamienić mleko na roślinny odpowiednik lub dobrej jakości sok.
      A tak poza tym - to nie ma co się tak przejmować kaloriami, tym bardziej, że te naleśniki nie są wysokokaloryczne, a stanowią świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie :)
      Pozdrawiam :) ;)

      Usuń
  5. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, a przede wszystkim za genialny przepis na owsiane naleśniki. Robiłam z kilku przepisów i było marnie. W jednym naleśniki wychodziły za cienkie i nie dało się ich w ogóle przewrócić, a w drugim wyszły ale były kiepskie w smaku. A Twoje? Nie dość, że od razu wyszły to w smaku przepyszne!
    Mam pytanie a może spróbujesz zrobić naleśniki owsiane na jogurcie naturalnym i podzielisz się z nami przepisem? Myślałam o tym by takie zrobić, ale kiepsko z przepisami. Pozdrawiam Cieplutko i jeszcze raz dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał, skorzystałaś z niego i jesteś zadowolona z efektu :)
      Jak tylko znajdę wolną chwilę to spróbuję coś podobnego przygotować, a tymczasem może skorzystasz z przepisu na placuszki jogurtowe - https://zdrowyjezyk.blogspot.com/2017/06/puszyste-placuszki-jogurtowe-z-borowkami.html :)
      Dziękuję za kontakt i również pozdrawiam ;) :)

      Usuń
    2. Miałam właśnie zrobić placuszki z tego przepisu, ale w szafie mam tylko mąkę owsianą czyt.płatki owsiane i mąkę żytnią razową i nie wiem, czy z tych mąk by wyszły placuszki i jakich proporcji powinnam wtedy użyć. Nie posiadam też niestety cukru ani oleju kokosowego :(
      Placuszki wyglądają obłędnie, ale chyba będę musiała obejść się smakiem.
      Wybacz, że tak pytam i pytam, ale jeśli chodzi o te rauchy, to czy mogę użyć tych mąk, co mam? Jeśli tak, to jakich powinnam użyć proporcji?

      Usuń
    3. Myślę, że śmiało możesz zamienić mąkę gryczaną na żytnią czy z płatków owsianych w przypadku placuszków jogurtowych. Cukier koksowy możesz zastąpić obojętnie innym zdrowym słodzikiem, a olej kokosowy wybranym przez siebie tłuszczem.
      W przypadku powyższych racuchów również możesz zamienić mąki na inne. Myślę, że wszystko powinno się udać. A proporcje pozostaw te same :)

      Usuń
  6. Wczoraj robiłam racuchy. Twoje z polewą krówkową wyglądają nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :) Mam nadzieję, że smakowały ;)

      Usuń
  7. Z tym kremem krówkowym to musi być petarda :D Kupiłyśmy te krówki ale wersję kokosową i też są mega pyszne :D

    OdpowiedzUsuń