Wegańska zupa-krem szpinakowa :)

16 czerwca 2017

Prawie dwa lata temu zrobiłam pierwszą zupę szpinakową, której smak bardzo polubiłam. Przepis znajdziecie TUTAJ. Ponownie, mając do dyspozycji sporą ilość świeżo ściętego szpinaku postanowiłam przyrządzić podobną zupę, jednak trochę ją urozmaicając. Wcześniej dodałam kaszę jaglaną jako naturalny zagęszczacz, teraz postawiłam na ziemniaki. Zrezygnowałam z innych warzyw, a jedynie dodałam cebulę z czosnkiem i kawałek selera. Finalnie zupa wyszła bardzo smaczna, lekko pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody.




Składniki:
  • 350 g świeżego szpinaku 
  • 350 g ziemniaków
  • kawałek selera (100 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 l wody
  • 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN)
  • opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie)
  • przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka ostra, kurkuma

Przygotowanie:
  1. W garnku rozgrzej olej i podsmaż delikatnie posiekane cebulę z czosnkiem. 
  2. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i seler, zalej wodą. Kiedy całość się zagotuje dodaj przyprawy, w tym bulion i gotuj ok. 20 minut. 
  3. Następnie dodaj oczyszczony szpinak i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj śmietankę i całość dokładnie zblenduj na krem. 

7 komentarzy

  1. Świetny pomysł na szpinak - przepiękny kolorek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj jadłem podobną, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować zrobić taką zupę ze szpinaku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, ale na pewno pyszne połączenie, no i kolor obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor i same pyszne składniki w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i będzie obiad na pon i wtorek :D

    https://neoimiapolskiebrytyjczyki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń