Sok pomidorowy z pomidorków koktajlowych :)

13 września 2017

Kilka dni wcześniej zebrałam na ogródku mnóstwo malutkich pomidorków koktajlowych, było ich ok. 4 kg, więc czym prędzej, aby zapobiec ich popsuciu (były bardzo dojrzałe) musiałam coś z nimi zrobić. Padło na sok pomidorowy. Muszę przyznać, że choć uwielbiam pomidory to niestety nie przepadam za sokiem pomidorowym. Dlaczego niestety? Bo wiem, że taki sok to skarbnica drogocennych wartości odżywczych, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka. A to wszystko dzięki likopenie. Likopen zalicza się do karotenoidów, a te z kolei do przeciwutleniaczy, a więc silnych naturalnych związków zapobiegających m.in. powstawaniu wolnych rodników. I teraz to, co najistotniejsze - likopen w świeżych pomidorach występuje w niewielkich ilościach, natomiast swoją wartość znacząco powiększa podczas przetwarzania tych warzyw, a więc jego duże ilości znajdziemy w soku, koncentracie czy suszonych pomidorach. Likopen wykazuje pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne rodniki. To oczywiście tylko zalążek tych właściwości. 
Sok zrobiłam dla mojej Mamy, która wręcz go uwielbia i oceniła go na bardzo dobry, o przyjemnej kremowej konsystencji, a to dzięki temu, że zmiksowałam także skórki. 

A Wy lubicie sok pomidorowy? 😋


Składniki (ok. 1,2 l soku):
  • 2 kg pomidorków koktajlowych 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Pomidorki umyj, przełóż do garnka i gotuj pod przykryciem do momentu całkowitego rozgotowania się, kiedy pomidory puszczą sok i rozpadną się. 
  2. Następnie całość zmiksuj za pomocą blendera. 
  3. Kolejno przez bardzo drobne sitko, przecieraj zmiksowane pomidory w celu pozbycia się malutkich pestek. 
  4. Teraz pozostaje tylko przyprawić i osolić powstały sok. 
  5. Przechowuj w lodówce lub zawekuj w słoikach. 

5 komentarzy

  1. Pomidory lubię, przetwory pomidorowe również ale do soku nie potrafię się przekonać, chociaż taki domowy może by mi posmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie wolę świeże pomidorki od soku, choć Twój wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam sok pomidorowy i ostatnio robiłam z mamą do słoików, ale nie z koktajlowych, tylko ze zwykłych :) Wyszedł przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wątpie w jego zdrowotność, ale smaku tego soku nie znosze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z domowych pomidorów malinowych albo koktajlowych to jest dopiero pychotka :D Zajadamy się nimi pod każdą postacią od połowy wakacji :D

    OdpowiedzUsuń