niedziela, 29 września 2013

Krem z dyni :)

Pachnąca, aromatyczna, rozgrzewająca, pyszna i baaaardzo sycąca → zupka - krem z dyni.



Składniki:
- 1 kg miąższu dyni, posiekanego
- 100 g cebuli, drobno posiekanej
- 30 g masła
- 500 ml wody
- 1 łyżka ekologicznego bulionu warzywnego w proszku (opcjonalnie)
- przyprawy do smaku: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 250 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej Zott) + odrobina do
przyozdobienia

Sposób przygotowania:
1. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać dynię i ziemniaki, podsmażać przez kilka minut. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać bulion (woda + proszek warzywny). Gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 min.
2. Zupę zmiksować za pomocą blendera.
3. Dodać jogurt, wymieszać i podgrzać całość ale nie doprowadzić do wrzenia.
4. Udekorować kleksem z jogurtu.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...