środa, 19 sierpnia 2015

Olej arganowy + lody mango-banan :)



"Płynne złoto Maroka

Drzewa arganowe występują na stosunkowo niewielkim obszarze Maroka a 820 tysięcy hektarów w południowo - zachodniej części kraju. Niestety liczba drzew i owoców arganowych jest bardzo ograniczona, dlatego Bio Planete, dzięki wieloletniej współpracy z LACHGARCO SARL, wspiera plantacje drzew arganowych.


Olej arganowy Bio Planete powstaje według tradycyjnych berberyjskich receptur, wedle których za zbiór i właściwe przygotowywanie ziaren do tłoczenia odpowiedzialne są berberyjskie kobiety. Ziarna arganu są ręcznie zbierane i obłuszczane, a następnie poddawane delikatnemu prażeniu, które wydobywa charakterystyczny smak i aromat oleju. Proces tłoczenia na zimno pozwala zachować wszystkie cenne składniki odżywcze. Jeden litr oleju arganowego uzyskiwany jest z około 35 kg ziaren. Butelkowanie odbywa się południowej części Francji, gdzie gotowy olej arganowy przelewany jest do specjalnych, szklanych opakowań z filtrem przeciwsłonecznym, który chroni oliwę przed nadmierną ilością promieni słonecznych.


Olej arganowy Bio Planete odpowiada diecie wegańskiej i surowej. To inspirujący składnik każdego rodzaju kuchni, a także idealny kosmetyk - doskonały do nawilżania i pielęgnacji skóry oraz włosów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E oraz przeciwutleniaczy, olej arganowy Bio Planete, szczególnie polecany jest osobom o wrażliwej, skłonnej do alergii skórze."


Właściwości - podsumowanie:

1. Na organizm:
  • wykazuje działanie antynowotworowe, ze względu na dużą zawartość antyoksydantów i kwasu linolowego
  • działa przeciwzapalnie
  • stymuluje odporność
  • zapobiega miażdżycy
  • obniża poziom cholesterolu we krwi 
  • odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca, w tym zawału
  • ma zdolność obniżania ciśnienia krwi 
2. Na skórę:
  • nawilża
  • pielęgnuje
  • regeneruje
  • odżywia
  • spowalnia proces starzenia skóry 
  • przeciwdziała rozstępom 
  • odkaża (istotna rola w leczeniu cery trądzikowej z bliznami)

Czas na przepis! W tym roku lato zaowocowało u mnie w ogrom lodów wykonanych na bazie owoców. Wychodzą przepyszne! Ale o tym wspominałam już pewnie nie raz. Pomyślałam, że kupne lody zawsze zawierają w sobie jakiś tłuszcz i się nie dziwie - tłuszcz to przecież nośnik smaku, a także odpowiada za "lepszą" konsystencję tego kremowego deseru. Niestety, tłuszcze w sklepowych lodach to najczęściej tłuszcze utwardzone, nasycone, najgorszej jakości, czyli te które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Ja natomiast do swoich, domowych lodów dodałam tłuszcz najwyższej jakości i odznaczający się ogromem właściwości zdrowotnych. Tak, tak - chodzi o olej arganowy, marki Bio Planete. Ma on ciekawy, oryginalny smak, różniący się np. od naszego pospolitego oleju rzepakowego. Jednakże to właśnie ten aromat nadał lodom niezwykłego smaku, a ponadto lody nabrały jeszcze lepszej konsystencji niż dotychczas. Już jedna łyżeczka oleju arganowego na porcję lodów sprawi, że będą one jeszcze lepsze zarówno pod względem smakowym jak i odżywczym.

Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładziutką masę.

4 komentarze:

  1. również testuję ten olej i trzeba przyznać, że jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubimy dodawać do potraw oleju choć wiemy, że jego właściwości są wręcz pożądane dla naszego organizmu. Jednak nie przyszło nam nawet do głowy żeby spróbować go dodać do lodów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiele czytałam o właściwościach tego oleju, ale nigdy nie miałam go wcześniej w swoich zbiorach i jak zapasy moich olejów trochę się uszczuplą, to kupię właśnie ten :) Dodanie go do lodów to świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja oleju arganowego używam oczywiście na włosy i fajnie się sprawdza :)
    A przepis na lody jest świetny! Z pewnością wypróbuję :D
    MÓJ BLOG - KLIK

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...