środa, 3 sierpnia 2016

Zdrowa ekologiczna żywność od Bioindygo :)

Sklep bioindygo.pl powstał z pasji do żywności ekologicznej, chęci dzielenia się nią z innymi oraz przez to możliwości uświadamiania społeczeństwu, jak ważną rolę odgrywa prowadzenie zdrowego stylu życia, a w tym właściwego odżywiania.

Bioindygo oferuję szeroką gamę produktów należących do żywności zdrowej, ekologicznej, bio. Znajdziesz tu między innymi: kasze, oleje, przyprawy, superfoods, soki, a także kosmetyki i suplementy. Oprócz wysokiej jakości artykułów sklep oferuje atrakcyjne ceny. Oferta jest na prawdę bogata, różnorodna i ciekawa, dzięki której na pewno nie wyjdziesz z tego sklepu z pustym koszykiem.

Zobaczcie co ja wybrałam. Niektóre produkty krótko opiszę :) 




CUKIER KOKOSOWY 
Ten rodzaj słodzika chciałam spróbować już od dawna, ale jak do tej pory nie miałam okazji go kupić. Także ucieszyłam się z możliwości jego przetestowania, bo od jakiegoś czasu cukier ten staje się coraz bardziej popularniejszy. Z zaciekawieniem zabrałam się za otwarcie paczuszki, która uwolniła dość intensywny zapach przypominający mi trochę prażoną kawę. Choć nie do końca to jest to, niby skądś kojarzę ten aromat, ale nie mogę sobie przypomnieć co to dokładnie jest. Jeżeli chodzi o smak to jest on bardzo słodziutki, karmelowy, z malutką nutą kokosowości, której szkoda, że nie jest więcej. Cukier ten jest źródłem minerałów, takich jak magnez, potas, żelazo czy witamin z grupy B. Posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu może być stosowany przez diabetyków. Składa się głównie z sacharozy i mniejszej ilości fruktozy i glukozy. Kaloryczność jest zbliżona do normalnego cukru białego. Mimo, że zawiera jakieś tam minerały i witaminy to przeliczając to na porcję (1 łyżeczkę) to finalnie ilość tych związków jest znikoma. Można go używać na wiele sposobów. Owsianki, placki, wypieki na pewno zyskają dodatkowego pysznego smaku z dodatkiem cukru kokosowego.


MATCHA
Ta zielona herbata również jest dla mnie nowością i także zawsze bardzo chciałam jej spróbować. Składa się wyłącznie z suszonych, startych na proszek liści Tencha i jest uznawana za królową herbat zielonych. Ceniona za właściwości zdrowotne i niepowtarzalny smak. Pachnie jak zielona herbata liściasta, jednak w smaku jest od niej słodsza, a z wyglądu jaśniejsza. Obie te cechy są wynikiem tego, że krzewy herbat przeznaczone do zbiorów są osłaniane specjalnymi matami. Powoduje to wzrost produkcji aminokwasów i większą ilości chlorofilu. Jest niezwykle bogata w polifenole. Zawiera duże ilości L-teaniny. Jedna filiżanka matchy zawiera tyle przeciwutleniaczy, co 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty. 


Poniższy produkt występuje w postaci fioletowego proszku uzyskanego z liofilizowanych jagód acai. Owoce te są nieocenione pod względem właściwości zdrowotnych. Są bogactwem przeciwutleniaczy, niezbędnych dla Twojego organizmu. Charakteryzują się właściwościami przeciwzapalnymi, antyoksydacyjnymi. Wymieszane z innymi składnikami nadają pysznego, jagodowego smaku, delikatnie kwaskowego. Chyba najczęściej używane do przyrządzania tzw. acai bowl. 




WODA KOKOSOWA
O wodzie kokosowej wspominałam już nie raz dlatego pominę jej właściwości, więcej znajdziecie w linku powyżej. Jedyne co chciałam zaznaczyć to to, że woda ta, pochodząca z młodych kokosów nie zawiera żadnych dodatków, nawet kwasu askorbinowego, dzięki czemu zachowuje naturalny, słodki smak.


MLECZKO KOKOSOWE
Mleczko kokosowe używam coraz częściej w kuchni. Często zdarza się tak, że takowego mleczka posiadają w składzie tak na prawdę zbędne składniki, jak konserwanty, chemiczne dodatki. Dlatego dużą uwagę przykuwam właśnie do składu tych produktów. I ten poniższy mogę szczerze polecić, ponieważ składa się wyłącznie z 68% z wyciągu z orzecha kokosowego, wody i zagęszczacza gumy guar. Produkt jest pochodzenia ekologicznego.


To inaczej masło klarowane, czyli bezwodny tłuszcz mleczny. Pozbawiony laktozy i białek mleka jest polecanym produktem w diecie bezmlecznej i ubogolaktozowej. Jest tłuszczem lekkostrawnym o bogatych właściwościach leczniczych. Można używać go do pieczenia, smażenia, duszenia, do gotowych potraw, jako smarowidło do chleba i wiele innych. Ma delikatny maślany smak, który nadaje potrawom niezwykłego aromatu i smaku.



W następnym poście (i przyszłych także) ukaże się przepis z użyciem powyższych produktów, a tym czasem zapraszam Was na stronę bioindygo.pl

7 komentarzy:

  1. lubię czytać o takich fit rzeczach bo sama ich nei jem:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszności dostałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My jesteśmy wprost zakochane w cukrze kokosowym! A jak on cudnie smakuje kiedy posypie się nim gorący budyń waniliowy albo jaglankę <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapamiętam tę radę i na pewno zastosuję przy najbliższym budyniu czy jaglance :P

      Usuń
  4. Jagody Acai kuszą :) A wodę kokosową Foco (z sokiem z granatu) piłam wczoraj i dzisiaj - rewelacyjne po wysiłku fizycznym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...