Placki z komosy ryżowej z kremem truskawkowym :)

14 maja 2018

Znowu popełniłam coś przepysznego 😂 Placki na bazie białej komosy ryżowej, znanej pod inną nazwą jako quinoa. Zdecydowanie kwalifikuje je do grupy najlepszych. Są bardzo proste do przygotowania i nie wymagają wielu składników. Dzięki bazowym pseudozbożu odznaczają się orzechowym smakiem. Obowiązkowym dodatkiem do nich jest jogurtowo-truskawkowy krem, który smakuje genialnie! A jest taki banalny. Placki z tą kremową masą to po prostu duet idealny. 



Składniki:
  • 60 g komosy ryżowej (Flavor Factory)
  • 1 małe jajko
  • 80 ml mleka (u mnie owsiane)
  • 1 łyżeczka ksylitolu 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:

Przygotowanie:
  1. Komosę, czyli quinoę zmiel na mąkę. Wymieszaj z pozostałymi składniki. 
  2. Na patelni rozgrzej dosłownie odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki) i nakładaj po 1 łyżce masy. Placki smaż na pełnym ogniu. Kiedy na powierzchni pojawi się dużo pęcherzyków, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze chwilkę. Ogólnie smażenie jednej partii placków wynosi ok. 1 minuty. 
  3. W międzyczasie przygotuj krem truskawkowy. Banana rozgnieć widelcem i wymieszaj z truskawkowym proszkiem i jogurtem. 
  4. Gotowe placki przekładaj przygotowanym kremem. 


3 komentarze

  1. Szkoda, że nam się młynek popsuł, bo akurat komosy to my mamy dużo :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudna wieża :) Może to sposób aby jakoś polubić komosę ;)

    OdpowiedzUsuń