Orzechowe mini serniczki jaglane :)

16 marca 2015

Bardzo proste w wykonaniu, wymagają niewielu składników, zdrowe, bez dodatku cukru, mięciutkie, delikatne, kremowe, po prostu pyszne! Polecam, koniecznie spróbujcie.



Składniki (na 8 serniczków):
  • 80 g kaszy jaglanej słodkiej (Fresano)
  • 600 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 
  • stewia wg uznania
  • dodatkowo: truskawki, gorzka czekolada 

Przygotowanie:
  1. Zagotuj mleko. Wsyp kasze jaglaną i gotuj do miękkości, aż wchłonie niemal cały płyn. Odstaw do przestudzenia. 
  2. Następnie przełóż do malaksera, dodaj masło orzechowe, stewię i zmiksuj na gładziutką, bezgrudkową masę. 
  3. Przełóż do silikonowych foremek na muffinki, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę truskawki i czekoladę. 
  4. Piekarnik nagrzej w 200*C. Serniczki piecz w 160*C przez 15 minut. 



4 komentarze

  1. Masz rację my takimi serniczkami byłybyśmy w pełni usatysfakcjonowane :) Tym bardziej, że z masłem orzechowym :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszy jaglanej można wyczarować cuda, a Twoje serniczki są kolejnym tego przykładem :):) Wyglądają przepysznie, a do tego zawierają przepyszne dodatki ;)

    OdpowiedzUsuń