Szybkie i słodkie babeczki, które zadowolą każdego smakosza zdrowych wypieków. Użycie mąki razowej o tak wysokim typie przyczyniło się do tego, że otrzymałam pytania czy oby w tych muffinkach nie ma kaszy, gdyż struktura wgląda właśnie tak grysikowo/kaszowo 😊 Muffinki mają przyjemny maślano-waniliowy smak, a w środku skrywają, swoją drogą przepyszny zielony budyń. Budyń ten swój kolor zawdzięcza dodatku matchy, z kolei w smaku jest ananasowy - gorąco polecam do wypróbowania!
Składniki (6 sztuk):
- 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) - 175 g
- 15 g masła lub oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 120 ml mleka (użyłam z nerkowców)
- 1 jajko
- szczypta soli
Budyń:
- budyń z matcha o smaku ananasowym (Amylon)
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki ksylitolu
Przygotowanie:
- Budyń ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu i ostudź. Możesz użyć gorącego budyniu, jednak zimny jest bardziej twardszy, zbity, a z kolei ciepły bardziej płynny, a więc podczas rozkładania go może się rozlać po muffince.
- Składniki na muffinki przełóż do miski. Wybrany tłuszcz musi mieć formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.
- Do muffinek nakładaj kolejno 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę budyniu i ponownie 1 łyżkę ciasta. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut.
Wyglądają super, a budyń w środku jeszcze dodaje im uroku :))
OdpowiedzUsuńŚwietne w takiej razowej wersji ;)
OdpowiedzUsuńNie piekłam nigdy muffinek z budyniem w zdrowej wersji, więc czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńBudyniem jeszcze babeczek nie nadziewałyśmy :D
OdpowiedzUsuńO rajuśku! *-*
OdpowiedzUsuńMoge jedną?
Razowych babeczek jeszcze nie robiłam, ale ten budyń chyba bardziej mnie przekonuje.
Pewnie! :) Jak tylko dorobię kolejną porcję :P
UsuńA budyń polecam - chyba najlepszy jaki jadłam! ;)