Razowe muffinki z budyniem :)

18 maja 2017

Szybkie i słodkie babeczki, które zadowolą każdego smakosza zdrowych wypieków. Użycie mąki razowej o tak wysokim typie przyczyniło się do tego, że otrzymałam pytania czy oby w tych muffinkach nie ma kaszy, gdyż struktura wgląda właśnie tak grysikowo/kaszowo 😊 Muffinki mają przyjemny maślano-waniliowy smak, a w środku skrywają, swoją drogą przepyszny zielony budyń. Budyń ten swój kolor zawdzięcza dodatku matchy, z kolei w smaku jest ananasowy - gorąco  polecam do wypróbowania!



Składniki (6 sztuk):
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000) - 175 g
  • 15 g masła lub oleju 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g ksylitolu 
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 
  • 120 ml mleka (użyłam z nerkowców)
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Budyń:

Przygotowanie:
  1. Budyń ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu i ostudź. Możesz użyć gorącego budyniu, jednak zimny jest bardziej twardszy, zbity, a z kolei ciepły bardziej płynny, a więc podczas rozkładania go może się rozlać po muffince. 
  2. Składniki na muffinki przełóż do miski. Wybrany tłuszcz musi mieć formę płynną. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.
  3. Do muffinek nakładaj kolejno 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę budyniu i ponownie 1 łyżkę ciasta. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut. 

6 komentarzy

  1. Wyglądają super, a budyń w środku jeszcze dodaje im uroku :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne w takiej razowej wersji ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piekłam nigdy muffinek z budyniem w zdrowej wersji, więc czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Budyniem jeszcze babeczek nie nadziewałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. O rajuśku! *-*
    Moge jedną?
    Razowych babeczek jeszcze nie robiłam, ale ten budyń chyba bardziej mnie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! :) Jak tylko dorobię kolejną porcję :P
      A budyń polecam - chyba najlepszy jaki jadłam! ;)

      Usuń