Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bezglutenowe. Mega puszyste, mięciutkie, słodziutkie. Często zabieram takie do lunchboxa. Cudowne, słodkawo-maślane masło z nerkowców idealnie współgrało z lekko kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Koniecznie wypróbujcie takiego połączenia, jest przepyszne 😋
Składniki:
- 30 g mąki ryżowej
- 30 g mąki kasztanowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 ml napoju roślinnego
- 1 łyżka cukru kokosowego
- dodatki: masło z nerkowców (Terrasana), konfitura z czarnej porzeczki (Natjun)
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz dodatków wymieszaj w misce za pomocą łyżki.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zarumienia się placuszków.
- Podawaj z masłem orzechowym i konfiturą z czarnej porzeczki.
Dawno nie robiłam placuszków :) Podoba mi się ta wersja.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają na bardzo puszyste. Z pewnością smakowały wyśmienicie - w szczególności z takimi dodatkami :) Do (jak dla mnie) lekko mdłego masla z nerkowców, kwaskowaty dżem z porzeczki pasuje idealnie... ale to placuszki tutaj królują ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie cudownego masła nerkowcowego (jaka szkoda, że mi się skończyło!) i dżemu porzeczkowego znam doskonale - poezja smaków <3
OdpowiedzUsuńOstatnio zakochałam się w mące kasztanowej, więc ten przepis idealnie wpasowuje się w moje upodobania :) Mniam!
Placki z mąką kasztanową uwielbiam, tak samo jak dodatek masła z nerkowców do nich :)
OdpowiedzUsuńJak z mąką kasztanową to musiało być pysznie :-)
OdpowiedzUsuń