Sposobów na pudding z nasion chia jest bardzo bardzo wiele. Kiedyś przyciągały zainteresowanych zalane wyłącznie jakimś płynem. Teraz trzeba trochę pokombinować, aby wzbudzić ciekawość innych i zachęcić do przygotowania. Może jakiegoś wielkiego "szału" tutaj nie zobaczycie, ale na pewno jest nieco inaczej, prezentacja wizualna zadowala, a smak jeszcze lepiej, więc postanowiłam dodać ten sposób na pyszny deser z chia. Jest bardzo prosty, należy przygotować zwyczajny pudding, i przekładać go na zmianę z masłem orzechowym i dżemem/musem malinowym. Na popołudniowe zaspokojenie chęci na słodkie sprawdzi się w sam raz.
Składniki (3 małe deserki):
- 30 g nasion chia (3 łyżki)
- 200 ml napoju migdałowo-ryżowego (Joya)
- 3 łyżeczki dżemu malinowego lub musu
- 3 łyżeczki masła z orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Nasiona chia przełóż do słoiczka i zalej mlekiem. Energicznie wymieszaj. Czynność powtórz jeszcze dwa razy, po 5 i 10 minutach. Wstaw do lodówki. Pudding jest gotowy w momencie powstania gęstej masy.
- Do malutkich słoiczków układaj warstwami wybrane składniki.
Szał jest zarówno jeśli chodzi o wygląd i z pewnością o smak :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam masła z orzechów laskowych :D W każdym razie, pudding chia wygląda tak radośnie i chętnie bym go zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten napój migdałowo ryżowy i masło laskowe, więc wyobrażam sobie ten smak :))
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńTakie warstwowe deserki lubimy najbardziej :D
OdpowiedzUsuń