Mój debiut w produkcji dżemu truskawkowego! Jestem zadowolona z efektu końcowego. Przed włożeniem do słoiczka spróbowałam truskawkową masę i była bardzo smaczna. Słodka, ale nie przesadnie. Kiedy słoiczki przestygną masa w środku staje się gęsta i dżem nie przelewa się w słoiczku. Myślę, że będzie idealny do rozsmarowywania na gofrze, naleśniku czy toście.
Składniki:
- 1 kg truskawek, bez szypułek
- 40 g ksylitolu (ok. 2 łyżki)
- 2 płaskie łyżeczki agar-agar
Przygotowanie:
- Oczyszczone truskawki przełóż do garnka i zacznij podgrzewać.
- Dodaj ksylitol. Przykryj pokrywką. Mieszaj od czasu do czasu.
- Po ok. 20-30 minutach truskawki puszczą na tyle soku, że będzie można je z łatwością rozgnieść. Po prostu rozgniataj truskawki za pomocą widelca czy innego akcesoria kuchennego, które się do tego przyda. Możesz też zblednować je na gładki mus.
- Teraz gotuj już bez przykrycia, aby zredukować ilość powstałej wody/soku. Gotuj ok. 30-40 minut.
- W odrobinie gorącej wody rozpuść agar i od razu dodaj szybko do truskawek. Mieszaj energicznie, aby dokładnie go rozprowadzić.
- Do przyszykowanych słoiczków nalej gorący dżem, zakręć i odstaw do góry dnem. Przy ostatnim słoiczku masa może ostygnąć, dlatego warto trzymać ją cały czas na małym ogniu, aby wrzała.
UWAGA! Jeżeli agar-agar nie rozpuści się dokładnie prawdopodobnie opadnie na dół słoika w postaci takiej jakby białej zawiesiny. Jeżeli tak się stanie należy po jakimś czasie, kiedy słoiki już ostygną wymieszać zawartość słoiczków, obracając nimi raz w jedną raz w drugą stronę, w górę i w dół. Agar wtedy rozprowadzi się po całym dżemie w słoiczku i nie będzie po nim śladu, a dżem stanie się niebywale gęsty, nie przelewający się w słoiku.
Muszę i ja zrobić z agarem, bo dotąd u mnie w domu robiło się z żel - fixem, który jak wiadomo za zdrowy nie jest i mi smakuje średnio poza tym ;p Twój wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMy już mamy zapas dżemików truskawkowych zrobiony :D I nikt nam ich nie je, bo twierdzą, że są kwaśne :P A jak próbujemy dżemy babci to nawet nie jesteśmy w stanie odgadnąć z jakiego to owocu, bo czuć sam cukier...
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżemy truskawkowe, jak dla mnie najlepsze wychodzą z mrożonych truskawek. Tylko ja nigdy nie używam agaru, tylko już gotowy mix :D
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuń