Lubicie pizzę? Ja uwielbiam! Ale tylko i wyłącznie tą domowej roboty. Wiadomo, żeby zrobić pizzę potrzeba troszkę czasu - wyrośniecie ciasta, przygotowanie farszu i upieczenie tego włoskiego przysmaku. Dziś proponuję Wam pomysł na szybką, a ponad to dietetyczną i zdrową pizzę niskotłuszczową! Cechy charakterystyczne: chrupiące brzegi i mięciutki środek wypełniony przepysznymi składnikami i aromatycznymi przyprawami. Po prostu pycha!
Składniki na ciasto:
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej (2 łyżki)
- 1 jajko
- 30 ml mleka (3 łyżki)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 polędwiczka z kurczaka
- 1 średni pomidor
- 1 łyżka kukurydzy konserwowej
- 1 plaster sera żółtego lub 2-3 mozzarelli
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Przygotowanie:
- W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto.
- Na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą łyżki na okrągły placek.
- Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty).
- Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki
- Placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki - pokrojoną drobno polędwiczkę, pomidora, kukurydzę i ser. Całość oprósz przyprawami.
- Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko "potrząśnij patelnią", aby placek nie przywarł do jej powierzchni.
Przepis na ciasto jest super, sama też robiłam kiedyś je na patelni, ale bez jajka :P No i podoba mi się, że jest bogato obłożona, wg. mnie na pizzy powinno być sporo składników (ja bardzo lubię dokładać szpinak lub inną zieleninę na wierzch :P)
OdpowiedzUsuńCzy lubimy pizze? Pewnie, że tak ale chyba jej już parę lat nie jadłyśmy (nie mówimy tutaj o takiej na spodzie z kalafiora, bo to nie jest do końca pizza) :D Twoja propozycja wygląda pysznie i na pewno byśmy skusiły się na taką niż kupioną :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi sie podoba, ja czasem korzystam z przepisu na pizze z patelni gdy wieczorem wpadam nienajedzona do domu
OdpowiedzUsuńsuper przepis, moja mama często robiła takie pizze z patelni, teraz pora na mnie! :)
OdpowiedzUsuńtakiej z patelni jeszcze nie jadłam i jestem zaintrygowana tym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńIle taka pizza ma kalorii? :)
OdpowiedzUsuńPolecam stronę ilewazy.pl - tam szybko i łatwo można sobie obliczyć kaloryczność danej potrawy czy produktu :)
UsuńTaka pizza ma tylko 350 kcal :D
UsuńCzy trzeba dodawać jajko ?
OdpowiedzUsuńW przepisie wyraźnie jest ono wymienione, więc tak trzeba je dodać, aby pizza wyszła tak jak ta powyżej.
UsuńNie próbowałam robić bez jajka, dlatego nie mogę napisać czy wyjdzie bez niego.
Wyszło super!!! Bardzo fajny i przede wszystkim prosty przepis :) Na pewno nie raz jeszcze zrobię taką pizzę.
OdpowiedzUsuńCieszę się, dziękuję za komentarz :)
UsuńCzy można użyć innej mąki ?
OdpowiedzUsuńNie robiłam tej pizzy używając innej mąki niż tej podanej w przepisie, więc nie mogę zagwarantować 100% pewności, że się uda. Aczkolwiek myślę, że z inną mąką taka pizza również powinna wyjść. A jaki rodzaj mąki masz na myśli?
UsuńSzybki przepis na dobrą pizzę to skarb! ;)
OdpowiedzUsuńJa mysle o mace orkiszowej?
OdpowiedzUsuń1 łyżka mąki pełnoziarnistej to ok. 15 g, czy nie powinna być inna gramatura?
OdpowiedzUsuńMoże moja łyżka była większa, przepis trochę stary nie pamiętam, jak to było :) A tak naprawdę łyżka łyżce nie równa, dlatego aktualnie posługuję się zazwyczaj tylko gramami, a nie miarami domowymi. W przepisie użyłam 50 g mąki i to jest poprawna ilość.
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńCzy polędwiczkę wcześniej podsmażamy? 🤔
OdpowiedzUsuńNie ma takiej konieczności, tylko pokrój ją na mniejsze kawałki.
Usuńprzepis od 2015, a ja dopiero teraz odkrywam... pewnie, że warto taką pizzę zrobić, polecam!
OdpowiedzUsuń