FIT galaretka jogurtowa

26 czerwca 2019

Ostatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W ten sposób zaoszczędzamy trochę kalorii oraz ograniczamy spożycie cukru. Galaretkę połączyłam z jogurtami, co w efekcie dało lekki deser mleczno-owocowy, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Jedna spora porcja zawiera jedynie około 115 kcal, a dzięki użyciu jogurtu typu islandzkiego znacząco zwiększyła się zawartość białka. 


Składniki (2 porcje):
  • 1 jogurt naturalny (150 g)
  • 1 jogurt skyr, 0% tłuszczu (150 g)
  • 1 galaretka truskawkowa bez cukru (14 g)
  • 2 łyżki erytrytolu 
  • 1 szklanka wody
  • 50 ml wrzątku

Przygotowanie:
  1. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Następnie dodaj słodzik i wymieszaj. Zalej szklanką wody (o temperaturze pokojowej) i ponownie dokładnie wymieszaj. 
  2. W misce wymieszaj jogurty, dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki. 
  3. Przelej do miseczek i wstaw do lodówki do stężenia.

7 komentarzy

  1. Oj bardzo lubimy takie lekkie pianki/deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można użyć dwóch skyrów, zamiast skyr + jogurt naturalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, aczkolwiek galaretka pewnie wyjdzie bardziej zbita, bo skyr ma zbitą/gęstą konsystencję, niż tradycyjny jogurt naturalny :) Tutaj dodałam też jogurt zwykły, żeby było troszkę tłuszczu, który jest jednym z głównych nośników smaku.

      Usuń
    2. Świetny pomysł na deser, wyszedł wyśmienicie ja dodałam jeszcze pulpe z mango, polecam😊

      Usuń
  3. Czy można zamienić erytrol na cukier?

    OdpowiedzUsuń