Ostatnio udało mi się dorwać w sklepie galaretkę bez dodatku cukru, który z powodzeniem można sobie zastąpić zdrowszą alternatywą, jak na przykład bezkalorycznym erytrytolem. W ten sposób zaoszczędzamy trochę kalorii oraz ograniczamy spożycie cukru. Galaretkę połączyłam z jogurtami, co w efekcie dało lekki deser mleczno-owocowy, który świetnie sprawdza się w upalne dni. Jedna spora porcja zawiera jedynie około 115 kcal, a dzięki użyciu jogurtu typu islandzkiego znacząco zwiększyła się zawartość białka.
Składniki (2 porcje):
- 1 jogurt naturalny (150 g)
- 1 jogurt skyr, 0% tłuszczu (150 g)
- 1 galaretka truskawkowa bez cukru (14 g)
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 szklanka wody
- 50 ml wrzątku
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść we wrzątku. Następnie dodaj słodzik i wymieszaj. Zalej szklanką wody (o temperaturze pokojowej) i ponownie dokładnie wymieszaj.
- W misce wymieszaj jogurty, dodaj rozpuszczoną galaretkę i wymieszaj dokładnie za pomocą trzepaczki.
- Przelej do miseczek i wstaw do lodówki do stężenia.
Oj bardzo lubimy takie lekkie pianki/deserki :)
OdpowiedzUsuńidealna konsystencja!
OdpowiedzUsuńCzy można użyć dwóch skyrów, zamiast skyr + jogurt naturalny?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, aczkolwiek galaretka pewnie wyjdzie bardziej zbita, bo skyr ma zbitą/gęstą konsystencję, niż tradycyjny jogurt naturalny :) Tutaj dodałam też jogurt zwykły, żeby było troszkę tłuszczu, który jest jednym z głównych nośników smaku.
UsuńŚwietny pomysł na deser, wyszedł wyśmienicie ja dodałam jeszcze pulpe z mango, polecam😊
UsuńCzy można zamienić erytrol na cukier?
OdpowiedzUsuńMożna :)
UsuńMożna tez kupić galaretkę z cukrem ;)
Usuńgalaretka z cukrem na 75g - taką można użyć jako 14g bez cukru
OdpowiedzUsuńMożna, wtedy pomiń słodzik, będzie zbędny :)
Usuń