Bezglutenowa pizza wegetariańska :)

16 maja 2016

Kiedy nie masz pomysłu na obiad zrób sobie pizzę. U mnie sprawdza się to idealnie! Pyszny placek, tym razem bezglutenowy, chrupiący, nieco przypieczony, a na wierzchu mnóstwo warzyw połączonych ze sobą sosem pomidorowym. Mimo, że jest to pizza to nie ma co się martwić, że jemy niezdrowo! Ta poniższa to wręcz samo zdrowe! Dużo warzyw, mało tłuszczu, zero cukru i brak glutenu - to cechy, które charakteryzują tę pizzę! Śmiało i bez żadnych wyrzutów upiecz sobie taką pizzę i zjadaj ze smakiem!



Zaczyn:
  • 125 ml wody
  • 1/3 kostki drożdży (tj. ok. 35 g)
  • 1 łyżka erytrolu 
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy (Incola)



Ciasto:


Farsz:
  • 650 g pieczarek 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerowna 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 puszki kukurydzy 
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: zioła prowansalskie, curry, chilli, papryka słodka, pieprz czarny i ziołowy, sól himalajska - po ok. 1/2 łyżeczki, w zależności od preferencji 
Dodatki:
  • tarty ser (opcjonalnie) 

Przygotowanie: 
  1. ZACZYN - w garnku podgrzej wodę, ale nie zagotuj! Rozpuść drożdże. Dodaj erytrol i mąkę z ciecierzycy. Wymieszaj dokładnie aż składniki się rozpuszczą. Garnek przykryj pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdże znacząco nie urosną, ale pojawią się wyraźnie widoczne bąbelki, czyli wiadomo będzie, że drożdże "pracują".
  2. CIASTO - Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj gotowy zaczyn i wymieszaj ciasto łyżką. Wyjdzie dość gęste. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
  3. FARSZ - Na patelni rozgrzej olej, podsmaż posiekana cebulę i czosnek. Następnie dodaj pokrojone pieczarki, paprykę. Przykryj i duś przez 25 minut. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody, aby warzywa się nie przypaliły. W tym czasie pomidory z puszki zblenduj na płynną konsystencję, a następnie wlej do pozostałych warzyw, dodaj przyprawy, wymieszaj i smaż na pełnym ogniu już bez przykrycia, co jakiś czas mieszając - w ten sposób redukujemy nadmierną ilość wody i zagęszczamy naturalnie cały farsz.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na środek i za pomocą łyżki ukształtuj okrągły placek. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnij upieczone ciasto i ułóż na wierzchu gotowy farsz, posyp startym serem i wstaw ponownie do piekarnika na kilka minut, aż ser się rozpuści. 

5 komentarzy

  1. Bardzo podoba mi się skład ciasta i koniecznie muszę wypróbować przepis :) Całość wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł aby do mąki z ciecierzycy dodać też kasztanowej! Oj zjadłybyśmy bez dwóch zdań!!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, nie wiedziałam, że na erytrolu też można ciasto drożdżowe zrobić :) Nabrałam ochoty na pizzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Narobiłaś mi ochoty na pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń