Jedne z najlepszych babeczek, jakie upiekłam! Cudowny smak, słodziutkie, pulchniutkie, naładowane dużymi kawałkami bakalii, które wyczuwasz w każdym kęsie! Są przepyszne! Koniecznie przepis do powtórzenia. Środek każdej babeczki wypełniłam orzechem macadamia.
Składniki (8 sztuk):
- 200 g mąki orkiszowej jasnej (Targroch)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g ksylitolu
- 1 jajko
- 150 ml mleka/napoju roślinnego
- 80 g suszonych moreli niesiarkowanych (Targroch)
- 80 g suszonych daktyli (Targroch)
- 80 g orzechów brazylijskich (Targroch)
- 80 g orzechów pecan (Targroch)
- opcjonalnie 8 sztuk orzechów macadamia (Targroch)
Przygotowanie:
- Owoce suszone i orzechy pokrój na drobne kawałki.
- Wszystkie składniki wraz z pokrojonymi bakaliami przełóż do miski i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki.
- Masę przełóż do wybranych foremek.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 30 minut.
Jakie urocze! Zamawiam jedną :)
OdpowiedzUsuńBabeczki a ja kiedy na nie popatrzyłam pomyślalam o pieczonych pączkach a dokładnie donutach :P Jakby nie było pierwsza klasa ;) Poproszę dwie :D
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Bardzo dobrze pomyślałaś, również tak mogłam je nazwać :D
UsuńA jaka była Twoja pierwsza myśl? ;P Najwyżej na Tłusty Czwartek będą donaty :D
UsuńNa wakacje widziałam w Tesco blachę do donatów.. najpierw po 36zł, potem po 26, 18zł,9zł,4,50zł... ale nie kupiłam bo były strasznie malutkie i płytkie ... 12 sztuk ale to pewnie z 250g-300g mąki. Pomyślałam, że mi się nie opłaca i szkoda prądu - na zwykłą blachę wejdzie mi ich więcej lub tyle samo ale one będą większej ilości i nie kupiłam ;) Co to 12 takich mikro-bułeczek... czym tu się najeść, zwłaszcza jeśli w domu są rodzice? ;P
Taka jak możesz przeczytać w tytule wpisu :P
UsuńPomyślałam, że może miałaś dylemat :) Jakby nie było babeczki wyglądają cudownie a do tego są zdrowe i z pewnością smaczne :)
UsuńWyglądają jak oponki :D Zapowiadają się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJakie proste! I nie zakalcowate! Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie zrobić!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/11/27/dorsz-w-migdalach-z-sosem-winnym/
A w środku to jest orzech! :-D a na IG zastanawiałyśmy się jaki krem do nich zrobiłaś :-P Pychotka:-D
OdpowiedzUsuńZ wierzchu świetne, ale jak zobaczyłam środek- rewelacja!
OdpowiedzUsuńAż chcę taką jedną :P
Super są, na drugie śniadanie ideał :)
OdpowiedzUsuń