piątek, 18 listopada 2016

Zupa krem z jarmużu - wegańska :)

Od paru lat moją działkę porasta dorodny, piękny jarmuż (dzięki Ci Mamo :D). Jego zielone liście wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie, to uwierzcie, że zupa ta w smaku jest całkowicie inna! Bardzo smaczna, kremowa, gęsta i aromatyczna. Konsystencja przypomina tą, do której dodaję kaszę jaglaną, czy jakby troszkę kleistą, jednak kaszy tu nie ma, a porcją węglowodanów są ziemniaki. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a mając w posiadaniu gotowy bulion przyrządzisz go jeszcze szybciej :) 


Składniki:
  • 750 ml wegańskiego bulionu (Amandin)
  • 225 g liści jarmużu
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, chilli, sól himalajska
  • 200 ml śmietany ryżowej (Amandin)
Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu (bez łodyg!). Duś pod przykryciem przez 30 minut. W razie potrzeby dolej wody, aby zapobiec przypaleniu.
  2. W garnku zagotuj bulion i wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 10 minutach gotowania dodaj jarmuż z cebulką. Całość gotuj 20 minut. 
  3. Teraz dodaj przyprawy, po ok. 1/2 łyżeczki każdej lub jak wolisz. Gotuj kolejne 15 minut. 
  4. Zupę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na krem. 
  5. Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzej zupę przez spożyciem. 

5 komentarzy:

  1. Piękny kolorek :) Ja jednak jarmużu nie lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny kolorek i z pewnością smak również ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za jarmużem nie przepadam, ale kiedyś próbowałam zrobic zupe krem z groszkiem i jego udzialem, i nie wyszedl mi idealny krem :( Sprobuje z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jarmuż często dodaję do zwykłych dań warzywnych, ale będę musiała pokombinować z zupą :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdrościmy, bo my wydajemy majątek na jarmuż i szpinak ze sklepu :D :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...