piątek, 9 grudnia 2016

Łagodny pasztet z kaszy jaglanej, fasolki i pietruszki :)

To chyba mój drugi pasztet roślinny przygotowany w podobny sposób. I muszę przyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ. Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki niemu smak pasztetu był oryginalny i miał w sobie "to coś" :) Taki pasztet możesz dodać do obiadu albo pokroić na kanapkę lub po prostu - zajadać sam :) 


Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 100 g zielonej fasolki mung
  • pęczek pietruszki 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła orzechowego z konopią (Profusion)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki półsłodkiej wędzonej 
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 
  • 2/3 łyżeczki soli 

Przygotowanie:
  1. Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut. 
  2. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażaj jeszcze przez 5 minut. 
  4. Do miski przełóż wszystkie składniki i zmiksuj blenderem na prawie gładką masę. 
  5. Całość przełóż do foremki (keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. 
  6. Zjedz ciepłe lub pozostaw do całkowitego ostygnięcia i przechowuj w lodówce. 

7 komentarzy:

  1. W przekroju wygląda fantastycznie, a dodatek masła orzechowego bardzo mi się spodobał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z kaszy jaglanej jeszcze nie robiłam. Twój prezentuje się bardzo smacznie - dodatek masła orzechowego to rewelacyjny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czujemy, że jadłybyśmy go solo łyżeczką ^_^

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pasztet :) Dobrze dobrane przyprawy, więc na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam.. świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...