wtorek, 20 grudnia 2016

Kaszotto z warzywami i tofu :)

To było takie dobre.... Połączenie kaszy gryczanej niepalonej z warzywami i wędzonym tofu dało tak niesamowity i przepyszny efekt, że aż sama się zdziwiłam 😊 Danie przyrządziłam w wersji łagodnej, gdzie czuć także troszkę wędzonego aromatu, który pochodzi zarówno od tofu jak i wędzonej papryki. Całość jest banalnie prosta do przygotowania. Taka potrawa syci, rozgrzewa i dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Mogą ją przygotować również osoby będące na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. 


Składniki (3 porcje):
  • 150 g kaszy gryczanej niepalonej 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • 6 pieczarek 
  • 1 duża marchewka
  • 2 pomidory 
  • kostka wędzonego tofu 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. W garnku kamiennym Stone Legend (Delimano) rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę pokrojone pieczarki, paprykę, marchewkę, pomidory. Następnie dolej ok. 1/3 szklanki wody i duś pod przykryciem ok. 20 minut. 
  2. Kolejno dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, posiekaną natkę pietruszki i tofu oraz przyprawy. Wymieszaj. Duś ok. 15 minut. Jeżeli powstało dużo wody, należy potrawę smażyć na największym ogniu bez przykrycia. Wody nie powinno być wcale!
  3. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną w proporcji - 1 część kaszy na 2 części wody.
  4. Kiedy warzywa są już miękkie, dodaj ugotowaną kaszę, wymieszaj i duś jeszcze ok. 10 minut, aby smaki się "przegryzły". 

7 komentarzy:

  1. Z tofu wędzonym wszystko jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To w 100% moje smaki :) Dziś w lunch boxie mam kaszę z warzywami właśnie, ale bez tofu - zamiast tego mam hummus i tahini ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam najzwyklejszego kaszotta, ale jest typowo w moim stylu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością było.... warzywa i palona kasza gryczana to połączenie idealne:) Tylko tofu mi tutaj nie pasuję... dodałabym ciecierzycę lub fasolę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubimy dodawać wędzonego tofu do takich dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. To jest jedno z takich dań, które nazywam "comfort food" - łatwe do zrobienia, zawiera składniki, które najbardziej lubimy i pokrzepia w zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam sobie jakiś czas temu sałatkę ze smażonym tofu wędzonym i byłam pod wrażeniem, jak taki mały dodatek może fantastycznie zmienić smak całości :) a Twoją wersję zapiszę sobie do wypróbowania po świętach :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...