czwartek, 5 stycznia 2017

Bezglutenowe crunchy :)

Bardzo lubię płatki śniadaniowe w formie chrupiącej. Często jadam je z naturalnym jogurtem naturalnym. Te od marki Rosies mają ciekawe smaki, jaki i co niektóre dodatki. Wygląd samych mieszanek jest również interesujący. Niestety zdecydowana większość z nich zawiera spore ilości cukru, co nie jest korzystne dla zdrowia. Mimo to zapraszam do zapoznania się z produktami, spośród których jeden jest na pewno godny polecenia 😄


ŻURAWINA I ORZECHY 
crunchy (ryż, syrop ryżowy, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, soja, cukier, miód, przyprawy, sól, glukoza) * rodzynki (rodzynki, olej z nasion bawełny) * orzechy laskowe 4% * żurawina 4% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy) * orzechy pekan 2% orzechy brazylijskie 2%

Jest to miks chrupiących płatków ryżowych, kukurydzianych i najprawdopodobniej sojowych, jednak tych ostatnich nie mogą odróżnić, a w składzie soja jest wymieniona. Ponad to zauważalne są owoce suszonej żurawiny oraz całe orzechy: brazylijskie i laskowe, natomiast pekany gdzieś się zagubiły i widać niekiedy tylko ich malutki kawałek. Nie wiem dlaczego, ale główny smak, jaki czuć w tej mieszance jest jakby migdałowy, dokładnie marcepanowy. Czuć także tłustość i dużą słodycz, co jest normalne przy takiej ilości cukru. Crunchy jest odpowiednio chrupiące. Jednak za wszechobecny cukier i jego inne odpowiedniki nie mogę polecić.

Wartość odżywcza (na 100 g)
energia: 454 kcal
tłuszcz: 16 g
węglowodany: 70 g
w tym cukry: 28 g
białko: 8,9 g


IMBIR I CYTRYNA 
crunchy (ryż, syrop ryżowy, soja, kukurydza, tłuszcz palmowy nieutwardzony, cukier, olej słonecznikowy, imbir <1%, cytrynowy olejek <1%, glukoza)

Jedno trzeba przyznać - smak jest bardzo intrygujący. Ja nie widziałam jeszcze płatków o smaku imbiru i cytryny, więc podeszłam do nich z zaciekawieniem. Nie ma tu żadnych dodatków, a jedynie aromatyzowane płatki. Zapach nie jest zbyt ładny, jakby sztuczny, ale nie intensywny, więc nie sprawia problemu. Mamy tu miks płatków ryżowych i chyba kukurydziano-sojowych. W smaku czuć tłustość, chrupkość i słodycz. Cytrynowe smaki są także bardzo dobrze wyczuwalne. Imbiru nie czuję, choć podejrzewam, że ukrywa się on gdzieś pod tymi cytrynowymi aromatami. Ciekawe, choć skład kolejny raz nie zadowala.

Wartość odżywcza (na 100 g)
energia: 461 kcal
tłuszcz: 15,4 g
węglowodany: 68,5 g
w tym cukry: 24,3 g
białko: 11 g


OWSIANA TRUSKAWKA 
crunchy (płatki owsiane, cukier, ryż, syrop ryżowy, tłuszcz palmowy, przyprawy, sól) * truskawki 1%

Ten wariant był jednym z tych, które zainteresowały mnie najbardziej. Połączenie płatków owsianych z truskawką w formie chrupiących płatków crunchy jakoś dobrze mi się kojarzyło Po części miałam rację. Zapach "owsianej truskawki" jest bardzo ładny, słodki, jakby waniliowy. W mieszance wyraźnie widać zlepki płatków, które tworzą chrupiące kulki. Gdzie nie gdzie można zauważyć liofilizowaną truskawkę, jednak jej ilość nie jest zbyt duża, ale nie ma się co dziwić, skoro jest jej tu tylko 1%. W smaku crunchy jest bardzo dobre, słodkie, ale akceptowalnie. Szkoda tylko, że znowu widoczny jest cukier, a oprócz niego jeszcze dalej syrop ryżowy. Po co tyle tych słodzików? Nie wiem czy bym je kupiła, może tylko ze względu na bardzo dobry smak.

Wartość odżywcza (na 100 g)
energia: 452 kcal
tłuszcz: 15 g
węglowodany: 69 g 
w tym cukry: 26 g
białko: 8,6 g


CYNAMONOWE JABŁKO 
crunchy (ryż, soja, tłuszcz palmowy nieutwardzony, sok jabłkowy 10,3%, syrop ryżowy, cukier, kukurydza, cynamon <1%, sól, glukoza) * rodzynki 13%

Tak jak podejrzewałam, płatki pachną i jabłkiem i cynamonem. Składniki te oprócz nadania ładnego aromatu sprawiły, że płatki zabarwiły się na barwę cynamonu. I ta wersja w porównaniu do innych jest również chrupiąca, choć wydaje mi się, że troszkę mniej. W smaku czuć jabłko i cynamon oraz intensywną słodycz. Byłoby idealnie gdyby substancją słodzącą w tych płatkach był tylko sok jabłkowy, a nie także syrop ryżowy, cukier i o zgrozo glukoza 😢

Wartość odżywcza (na 100 g)
energia: 435 kcal
tłuszcz: 14 g
węglowodany: 66 g
w tym cukry: 31 g
białko: 10 g


SUPERFOOD
płatki owsiane * syrop ryżowy * cukier kokosowy * olej palmowy nieutwardzony * nasiona chia * granat * proszek malinowy

Na końcu zostawiam najlepsze. Żeby nie było, że testuję tylko produkty bogate w cukier przedstawiam Wam najlepszą wersję płatków crunchy - SUPERFOOD. To ekologiczna mieszanka płatków owsianych z dodatkiem nasion chia, owoców granatu i malinowego proszku. Płatki są bardzo smaczne, nie przesłodzone, choć cukru też nie pożałowali, jednak lepiej, że jest to cukier kokosowy i syrop ryżowy. Czuć delikatną chrupkość, kruchość. Owoce granatu są troszkę twardawe, jednak do pogryzienia, dodatkowo nadają lekkiej kwaśności całości. Podsumowując, oceniam te płatki bardzo dobrze, według mnie są najlepsze spośród wszystkich dzisiaj prezentowanych. Smak zadowala, a skład jest akceptowalny :) A opakowanie cudne 😂

Wartość odżywcza (100 g)
energia: 420 kcal
tłuszcz: 14,7 g
węglowodany: 61,5 g
w tym cukry: 23,5 g
białko: 9,5 g

5 komentarzy:

  1. Nie przepadam za crunchy właśnie ze wzgledu na zbyt dużą ilosć cukru - bardziej to przypomina ciastka niż płatki. Według mnie nie ma to jak płatki owsiane a do pochrupania można dorzucić orzechy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owsiana truskawka brzmi dla mnie najlepiej :) Dawno już nie jadłam takich płatków, jakoś owsianka całkiem zdominowała moje płatkowe menu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbowałabym tej bezcukrowej wersji Superfood, bo wszystkie inne mają za dużo cukru pod różnymi postaciami :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Każda brzmi super! Ale pierwsza wersja kusi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż płakać się chce, że można składem zepsuć taki potencjał :( Chociaż ostatnia propozycja zasługuje na uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...