niedziela, 30 kwietnia 2017

Gulasz z warzywami i indykiem :)

Idealny pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy rodzinny obiad. Chude mięso z indyka, niesamowicie wartościowa kasza gryczana oraz mnóstwo warzyw skąpanych w lekkim sosie pomidorowym. Po prostu pycha! A przygotowanie takiego dania nie sprawia problemów i nie zajmuje dużo czasu 😉



Składniki (3 porcje):
  • ok. 200 g mięsa z udźca indyka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średni bakłażan
  • 400 g mieszanki mrożonych warzyw (u mnie marchew, brokuł, kalafior)
  • 400 ml sosu pomidorowego (użyłam TEGO ze sklepu Victualia) lub naturalnej passaty pomidorowej (np. TAKIEJ)
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, pieprz cayenne, papryka wędzona, mieszanka ziół

Przygotowanie:
  1. Cebulę i czosnek poszatkuj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj warzywa w garnku lub na patelni (użyłam garnka kamiennego Stone Legend od Delimano) przez ok. 7 minut na rozgrzanym oleju. Następnie dolej ok. 1/2 szklanki wody i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. 
  2. W międzyczasie bakłażana przekrój wzdłuż, obsyp solą i pozostaw na ok. 15 minut. Następnie za pomocą papierowego ręcznika zbierz powstałe krople, które nadałyby warzywu gorzki smak. Pokrój w grubą kostkę. 
  3. Kolejno do garnka dodaj pokrojonego bakłażana oraz pokrojone mięso. W razie potrzeby dolej odrobiny wody i duś przez 15 minut, a następnie dodaj mrożone warzyw i duś kolejne 15 minut. 
  4. Po tym czasie dodaj przyprawy oraz sos pomidorowy. Całość delikatnie zamieszaj i gotuj na największym ogniu, aby odparować nadmiar wody i zagęścić danie. 
  5. Gotowy gulasz podawaj z kaszą, np. gryczaną.

4 komentarze:

  1. Mojej siostrze mogłoby posmakować - lubi indyka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam z piersią, a nie udźcem, ale i tak uwielbiam - dość często gości na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka :D Już dawno nie jadłyśmy mięska z indyka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bakłażanem jeszcze nie łączyłam indyka, ale bardzo lubię takie gulasze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...