Surowe SUPERFOODS - właściwości zdrowotne :)

29 września 2017

Surowe jedzenie (raw foods) to pokarm, który jak sama nazwa wskazuje jest surowy lub poddany delikatnej obróbce termicznej, jednak nie większej niż 42*C. Jak można się domyślić, takie jedzenie jest cenniejsze pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych od żywności silnie przetworzonej, choć zdarzają się wyjątki (np. pomidor i likopen, o którym pisałam TUTAJ). 

Terrasana, marka oferująca zdrową, organiczną żywność w swoim asortymencie posiada także produkty sygnowane jako RAW SUPERFOOD. Wśród nich znaleźć można m.in. młody jęczmień, nasiona konopi, jagody maqui oraz kakao. Ich recenzje, w tym niektóre właściwości zdrowotne znajdziecie poniżej. Każdy produkt podlinkowałam, przez co możecie wejść na stronę Terrasana i dowiedzieć się więcej o danym superfoods, np. wartościach odżywczych, zastosowaniu. 



Z młodym jęczmieniem miałam styczność już spory czas temu. Nie polubiliśmy się za bardzo ze względu na charakterystyczny, intensywny, trawiasty smak. Jednak łatwo można go zamaskować poprzez łączenie z innymi produktami, np. słodkimi owocami. W ten sposób bez problemu można go przemycić, a nasze danie będzie dzięki temu wzbogacone w wartości odżywcze i nabierze ładnej, naturalnej, zielonej barwy. 

Właściwości zdrowotne:
↣ źródło witamin: B1, B2, B3, B5, B9, C, E, 
↣ źródło minerałów: wapń, miedź, żelazo, magnez, potas, cynk, beta-karoten, 
↣ bogaty we flawonoidy wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a więc niszczy wolne rodniki, 
↣ wpływa pozytywnie na układ krążenia, zmniejszając poziom LDL ("złego" cholesterolu),
↣ polecany dla osób zmagających się z anemią, dzięki zawartości żelaza,
↣ usprawnia przemianę materii, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego,
↣ obecność chlorofilu wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
 ↣ pozytywnie wpływa na koloryt skóry, stan włosów i paznokci.



Konopie spożywcze również są mi dobrze znane. Próbowałam już ziaren konopi, nasion konopi w wersji z masłem orzechowym (a więc samych nie) oraz białko konopne. Wiem, że nasionka te posiadają specyficzny smak, łatwy do rozpoznania w produkcie. Te w wersji surowej według mnie odznaczają się nieco innym smakiem. Są one bardzo delikatne i mogłabym je porównać do smaku świeżych orzechów, dopiero co zerwanych z drzewa. Na pewno czuć tą "surowość" (mam nadzieję, że wiecie mniej więcej o co mi chodzi 😂). Są też bardzo mięciutkie. 

Właściwości zdrowotne:
↣ bardzo dobre źródło łatwostrawnego białka (konopie zawierają 18 aminokwasów), w 100 g znajdziesz 30,5 g protein, 
↣ polecane w dietach sportowców oraz dla osób nie spożywających mięsa i produktów odzwierzęcych, 
↣ bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe o idealnej równowadze kwasów omega-3 do omega-6 (3:1), 
↣ źródło witaminy E oraz błonnika pokarmowego, 
↣ dzięki obecności lecytyny wpływają na budowę komórek mózgowych oraz wspierają pracę wątroby, 
↣ można w nich znaleźć m.in. takie minerały jak: fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, mangan, 
↣ bogate w takie białka takie jak arginina, histydyna, metionina, cysteina
↣ poprawiają cerę, dodają połysku włosom



Ten produkt to dla mnie totalna nowość. Początkowo porównywałam je do jagód acai i po części mogłoby to się zgadzać. Smak i kolor jest bardzo do nich zbliżony, jednak jeżeli chodzi o wartości odżywcze i potencjał zdrowotny to maqui zdecydowanie wywyższają się na tle acai. 

Właściwości zdrowotne:
↣ źródło antocyjaniny, która wpływa pozytywnie na proces widzenia, a także niszczy wolne rodniki, 
↣ wykazują dobroczynne działanie w zapobieganiu i leczeniu nowotworów, 
↣ dobre źródło witaminy C, 
↣ odznaczają się jedną z najwyższych wartości ORAC (zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze) wynoszącą aż 27,600 μ mol na 100 g, gdzie dla borówki jest to 6,500 μ mol, a dla jagód acai 16,700 μ mol
↣ posiadają właściwości przeciwzapalne, 
↣ obniżają stężenie "złego" cholesterolu LDL, 
↣ wspomagają układ odpornościowy.



Kakao, z którego powstają wszystkie czekoladowe słodkości jest znane chyba wszystkim i przez większość jest często używane. U mnie również znajdzie się zawsze w kuchennej szafce. Używam je do wypieków, koktajli, owsianek, placków i jeszcze wielu wielu innych dań, których nie zdołam zliczyć. Wcześniej miałam już styczność z surowym, ekologicznym kakao i muszę przyznać, że jest zdecydowanie lepsze od tego konwencjonalnego - zarówno mam na myśli smak, jak i wartości odżywcze. To poniżej jest przepyszne! 

Właściwości zdrowotne:
↣ świetne źródło przeciwutleniaczy (polifenoli, katechin, epikatechin), 
↣ działa obronnie przed zwyrodnieniem i chorobami związanymi ze starzeniem się organizmu, 
↣ ochrania DNA przed wolnymi rodnikami, 
↣ źródło takich minerałów jak: magnez, żelazo, chrom, mangan, cynk, miedź, a także witaminy C, oraz kwasów tłuszczowych Omega-6, fenyloetyloaminy, tryptofanu, serotoniny, 
↣ bogate w błonnik pokarmowy (35 g/100 g), 
↣ dzięki obecności teobrominy działa antybakteryjnie i ułatwia pracę serca (teobromina jest spokrewniona z kofeiną, ale nie stymuluje układu nerwowego), 
↣ serotonina sprawia, że czujemy się świetnie i chroni nas przed stresem.


Źródła: 
strona - dietetycy.org.pl (młody jęczmień) 
książka - David Wolfe "Superżywość" (konopie, kakao)
strona - fit.pl (jagody maqui)

Próbowaliście, a może spożywacie na stałe, któreś z powyższych produktów? 

5 komentarzy

  1. Ciekawe produkty, chociaż oczy zaświeciły mi się na widok ostatniego słoiczka ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Surowe kakao i nasiona konopii używam regularnie, a te jagody wydają się ciekawe - pierwszy raz takie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie tym smakiem konopii oraz jagodami maqui. Surowe kakao bardzo lubię, a trawiasty jęczmień jestem w stanie przełknąć :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie przygarnęłybyśmy wszystko prócz młodego jęczmienia xD

    OdpowiedzUsuń
  5. O rany, ile ciekawych produktów. Chętnie kupię i spróbuję, bo widzę, że mają wiele cennych składników odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń