Orzechowe babeczki z karmelem daktylowym - bez pieczenia :)

31 października 2017

Bez pieczenia, szybko, prosto i oczywiście pysznie. Efektowne muffinki, które tworzą orzechowy spód, karmel daktylowy oraz polewa z gorzkiej czekolady. Całość mogłaby się wydawać bardzo słodka, ale ku zdziwieniu słodycz nie jest przytłaczająca. Serduszka są bardzo smaczne. Spód jest miękki, z chrupiącymi kawałkami pistacji. Karmel gęsty i kremowy, a czekolada tworzy chrupiącą skorupkę. 


Składniki na 8 muffinek:

Spód:
Karmel daktylowy:
Polewa czekoladowa:

Przygotowanie:
  1. Na początku wszystkie daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 30 minut, aby były mięciutkie. 
  2. Spód → namoczone daktyle (100 g) wraz z pozostałymi składnikami zmiksuj w malakserze lub blenderze. Masę podziel na 8 części i wyłóż spód muffinek. Formując spód pomóż sobie zwilżoną łyżeczką. 
  3. Karmel daktylowy → daktyle zmiksuj z olejem kokosowym oraz 2 łyżkami wody, w której moczonej były daktyle. Wyłóż po równo do każdej muffinki.
  4. Polewa czekoladowa → Czekoladę wraz z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej. Każdą muffinkę polej 1,5 łyżeczki czekolady. 
  5. Gotowe muffinki chłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę (jednak w tym przypadku trudniej będzie je wyciągnąć z foremek, ponieważ karmel nie zastygnie) albo włóż do zamrażalki i kiedy zamarzną wyciągnij i pozostaw przed spożyciem w temperaturze pokojowej do odmrożenie. Przechowuj w lodówce

5 komentarzy

  1. Mega babeczki! Przepis znakomity. Widok obledny :-). Zdecydowanie do wyprobowania. Zapisuje:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Z samych pysznych składników je zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyczarowałaś cudowną i przepyszną małą przyjemnosć po którą chętnie się sięgnie i sięga :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale boskie :) Coś czuję, że na jednej bym nie skończyła :D

    OdpowiedzUsuń