Komosa ryżowa w wersji instant od Quinola :)

23 listopada 2017

Quinola Mothergrain to dosłownie świat komosy ryżowej, inaczej nazywaną quinoa. Jest to marka angielska, ale mam nadzieję, że niedługo pojawi się na naszym rynku. Dlaczego? Ponieważ Quinola Mothergrain to świetne produkty, wysokiej jakości, ekologiczne i co istotne wyróżniające się na tle pozostałych artykułów tego typu. Oferta jest bardzo różnorodna, a wśród niej znajdują się m.in. suche ziarna komosy ryżowej, komosa przeznaczona dla dzieci, mąka i płatki z komosy, a także ekspresowa komosa! I właśnie tą ostatnią chciałabym Wam dzisiaj przybliżyć. 


Ekspresowa quinoa dostępna jest w siedmiu smakach, idealnych do szybkiego przygotowania, z resztą jak sama nazwa wskazuje. Z Quinola Mothergrain przygotujesz łatwo i szybko pożywny, zdrowy i pyszny posiłek w zaledwie 90 sekund. Opakowanie bez problemu możesz umieścić w mikrofalówce,  podgrzać i zjeść jako samodzielny posiłek. Możesz także zastąpić komosą węglowodanową porcję obiadową, jak np. ziemniaki, kaszę czy ryż.

Poniżej możecie sprawdzić z czego składa się każda mieszanka. Jak widać są zarówno proste miksy, jak i te bardziej wyszukane. Na tę chwilę spróbowałam wersji pełnoziarnistej, czyli można powiedzieć naturalnej, bez żadnych specyficznych dodatków, bo znajduje się tam tylko sól i olej i muszę przyznać, że smakuje bardzo dobrze.




INDYJSKA CIECIERZYCA
Skład: quina biała (72%), ciecierzyca (15%), mleko kokosowe (10%), olej słonecznikowy, kolendra, curry, sól morska, stabilizator: guma guar, naturalny aromat (kolendra)



PEŁNOZIARNISTA
Skład: quinoa (98,2%), olej słonecznikowy (1,6%), sól morska (0,2%)


GROSZEK
Skład: quina biała (78%), groszek (20%), olej słonecznikowy, sól morska, stabilizator: guma guar



BIAŁA & CZERWONA
Skład: quinoa biała (83%), quinoa czerwona (15%), olej słonecznikowy (1,6%), sól morska (0,4%)


KOMOSA RYŻOWA - cechy charakterystyczne, właściwości
♥️ wysoka zawartość białka (ok. 14g /♥️100g),
♥️ duża zawartość błonnika pokarmowego,
♥️ bogata we flawonoidy (kwercytyna, kampferol), a więc odznacza się właściwościami antyoksydacyjnymi - niszczy wolne rodniki, działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo,
♥️ jest źródłem witaminy E i kwasu foliowego oraz minerałów: magnezu, potasu, fosforu, manganu, cynku, miedzi, selenu oraz wapnia,
♥️ zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie które muszą być dostarczone do organizmu z pożywienia, 
♥️ skład aminokwasowy (głównie lizyna, izoleucyna) jest podobny do białka zwierzęcego,
♥️ jest bezglutenowa,
♥️ pozytywnie wpływa na gospodarkę lipidową oraz glukozową,
 ♥️ bogata w tłuszcze nienasycone (głównie w kwas linolenowy, oleinowy i linolowy) - przez co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy
i innych chorób układu krążenia.

Co myślicie o takich produktach, do szybkiego przygotowania? 


Źródła:
  • http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-029.pdf

7 komentarzy

  1. Nie znam tych produktów... Nie korzystam z takich i podobnych mieszanek ale to dobra opcja na szybki, lekki posiłek albo bazę do naszej własnej kompozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli te mieszanki są na bazie płatków z komosy to raczej nie dla mnie, bo za takimi nie przepadam - wolę zwykłą ugotowaną komosę. No ale trzeba przyznać, że takie danie jest bardzo wygodne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to nie są płatki, są to całe ziarna komosy ;) Ja też wolę komosę w standardowej wersji, aniżeli w formie płatków :P

      Usuń
  3. Indyjskiej komosy jestem najbardziej ciekawa :D wielką jej miłośniczką nie jestem, ale z takimi przyprawami musi być pyyyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że w dzisiejszych zabieganych czasach takie produkty bardzo się przydają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne te mieszanki :D Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za tą kaszą, ale nie ukrywam, że te mieszanki bardzo intrygują :)

    OdpowiedzUsuń