Poniższe danie odznacza się niewielką, wręcz znikomą ilością węglowodanów. Zatem możesz je spożyć w takiej formie, jako lekki, niskoenergetyczny posiłek, w momencie kiedy nie odczuwasz silnego głodu lub dodać do niego porcję węglowodanów w postaci np. kaszy czy ryżu, wówczas powstanie pełnowartościowe danie.
Składniki:
- 1 cukinia
- ok. 100 g piersi z kurczaka
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół pomidorów z puszki
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili
- 1 łyżeczka wybranego oleju (np. lniany)
Przygotowanie:
- Cukinię obierz i za pomocą obieraczki zetnij długie pasma, tak jak byś ją nadal obierał/-a.
- Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami, na wierzch ułóż pokrojoną w paski papryczkę chili (jeżeli preferujesz łagodną wersję, można pominąć). Włóż do specjalnej folii przeznaczonej do pieczenia na parze w piekarniku, mikrofali. I piecz 8 min (w przypadku kuchenki mikrofalowej). Mięso można równie dobrze ugotować na parze w garnku.
- Za pomocą blendera zmiksuj pomidory z puszki wraz z solą i ziołami.
- Do garnka wlej wodę, czekaj do momentu zagotowania. Kiedy woda będzie już wrzała, włóż cukiniowy makaron i gotuj przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy.
- Makaron wyłóż na talerz, na nim ułóż pierś z kurczaka, rozłóż świeże pomidorki koktajlowe, polej sosem pomidorowym i olejem.
Wygląda lekko, smacznie i kusząco.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie, ale moje spaghetti nie wyszło - cukinia się cała skleiła, chyba plasterki były za cienkie. Ale obiadek super:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :) Szkoda, że nie wyszło :( Jeżeli plasterki faktycznie były cieńsze (bo to zależy od obieraczki) należałoby skrócić czas gotowania :) Może następnym razem się uda :)
Usuń