Uwielbiam szpinak, a najbardziej taki przyrządzony przez Mamę. Jednak chcąc ugotować wersję lżejszą, bardziej dietetyczną, czyli bez 
masła i śmietany przygotowałam szpinak na bazie jogurtu i jajka, a 
także z dodatkiem skrobi kuzu. Skrobia ta świetnie zastępuje skrobię ziemniaczaną, żelatynę czy mąkę, dzięki temu, że posiada właściwości zagęszczające.
Składniki:
- filet morszczuka lub innej ryby
 - 300 g szpinaku (u mnie mrożony)
 - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, szczypta chili
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki mleka
 - 1 łyżeczka skrobi kuzu lub innego zagęstnika
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 1 małe jajko
 - 1 łyżeczka oleju
 
Przygotowanie:
- Rybę upiecz z ulubiony przyprawami i łyżeczką oleju.
 - Szpinak (odmrożony) włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody.
 - Dodaj przyprawy i wyciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku. Gotuj do miękkości, ok. 15 minut.
 - W kubeczku rozrób skrobię z mlekiem, dodaj jogurt i jajko, wymieszaj. Zawiesinę wlej do szpinaku i gotuj na mniejszym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 5 minut.
 - Podawaj z filetem ryby oraz kaszą lub ziemniakami.
 
szpinak <3 mniam! w połączeniu z rybą muszą tworzyć cudowny duet ;)
OdpowiedzUsuńCóż to za skrobia kuzu, nie słyszałam jeszcze o niej? :)
OdpowiedzUsuńAh szpinaczek :)