piątek, 13 lutego 2015

Domowe orzeszki sojowe :)

Kto zasmakował w orzeszkach sojowych ten wie, że paczuszka takiego przysmaku ginie w ekspresowym tempie. Dlatego też postanowiłam przygotować orzeszki sama, w domu, w ilości wystarczającej. Przepis jest bardzo prosty, a efekt końcowy bardzo zadowalający.



Składniki:
  • soja
  • ulubione przyprawy (u mnie sól i pieprz cayenne)

Przygotowanie:
  1. Dzień wcześniej zalej wodą odpowiadającą Tobie ilość ziaren soi. Pozostaw na noc. 
  2. Na drugi dzień odlej pozostałą wodę, nasiona przepłucz.
  3. Wymieszaj je z ulubionymi przyprawami. 
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsyp soję i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180* na 40 minut. PAMIĘTAJ! Każdy piekarnik działa trochę inaczej, dlatego warto sprawdzić po 35 minutach czy soja faktycznie jest już chrupiąca. Być może będzie gotowa już po 35 minutach, a niekiedy potrzeba jej aż 50 minut.

4 komentarze:

  1. Jadłam takie jedynie kupne i bardzo mi smakowały, a domowe, podobnie wyglądające robiłam z ciecierzycy, ale przed pieczeniem je jeszcze ugotowałam :) Twoje wyglądają bardzo smakowicie i chrupiąco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzamy się, to najlepsza przekąska :D Chociaż ostatnio to ciecierzyca skradła nasze serca/żołądki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam taką przekąskę już kiedyś z cieciorki, ale z soi jeszcze nie - koniecznie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...