Makaron bezglutenowy z warzywami w sosie pomidorowym :)

16 czerwca 2016

Różnorodność bezglutenowych makaronów Incola wypełniających moją szafkę inspiruje do tworzenia nowych propozycji obiadowych. Poniżej prosty sposób na makron z mnóstwem warzyw i dodatkiem lekkiego sosu pomidorowego. Prosto, smacznie i zdrowo.


Składniki:
  • 50 g makaronu bezglutenowego Penne (Incola) 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kilka różyczek mrożonego brokuła
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1/2 małej cukinii 
  • 1 mały pomidor 
  • 100 ml passaty pomidorowej 

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente. 
  2. Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek. 
  3. Wrzuć brokuł i pokrojoną cukinię. Dodaj trochę wody. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut. 
  4. Następnie dodaj przyprawy i passatę, wymieszaj. Na wierzch połóż szpinak, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut. 
  5. Całość wymieszaj i smaż już na dużym ogniu przez kilka minut. 
  6. Podawaj z ugotowanym makaronem. 

7 komentarzy

  1. Uwielbiam makaron z mnóstwem warzyw - to jeden z moich ulubionych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z naszym ulubionym brokułem i cukinią :D Zdecydowanie byśmy po porcji przygarnęły :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron z warzywami i w sosie pomidorowym gości u mnie często! :) Lubię w nim cukinię taką duszoną, ale w postaci takich pasków - obieram ją obieraczką do warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny letni przepis - lekki, warzywny i aromatyczny :)

    OdpowiedzUsuń