Różnorodność bezglutenowych makaronów Incola wypełniających moją szafkę inspiruje do tworzenia nowych propozycji obiadowych. Poniżej prosty sposób na makron z mnóstwem warzyw i dodatkiem lekkiego sosu pomidorowego. Prosto, smacznie i zdrowo.
Składniki:
- 50 g makaronu bezglutenowego Penne (Incola)
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka różyczek mrożonego brokuła
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1/2 małej cukinii
- 1 mały pomidor
- 100 ml passaty pomidorowej
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente.
- Na patelni rozgrzej olej i delikatnie podsmaż posiekaną cebulkę i czosnek.
- Wrzuć brokuł i pokrojoną cukinię. Dodaj trochę wody. Duś na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Następnie dodaj przyprawy i passatę, wymieszaj. Na wierzch połóż szpinak, przykryj pokrywką i duś ok. 10 minut.
- Całość wymieszaj i smaż już na dużym ogniu przez kilka minut.
- Podawaj z ugotowanym makaronem.
Prawdziwie letni obiad :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron z mnóstwem warzyw - to jeden z moich ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuńZ naszym ulubionym brokułem i cukinią :D Zdecydowanie byśmy po porcji przygarnęły :D
OdpowiedzUsuńMakaron z warzywami i w sosie pomidorowym gości u mnie często! :) Lubię w nim cukinię taką duszoną, ale w postaci takich pasków - obieram ją obieraczką do warzyw :)
OdpowiedzUsuńKocham takie mixy! :)
OdpowiedzUsuńFajny letni przepis - lekki, warzywny i aromatyczny :)
OdpowiedzUsuń