Takie musli to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę. Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiący i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 100 g płatków quinoa
- 100 g płatków teff
- 50 g oleju kokosowego
- 50 g cukru kokosowego
- 50 g masła orzechowego "crunchy"
Owoce liofilizowane:
- 15 g banana (ELENA)
- 15 g ananasa (ELENA)
- 15 g mandarynki (ELENA)
- 15 g wiśni (ELENA)
Przygotowanie:
- Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj.
- W rondelku rozpuść olej kokosowy, w trakcie dodaj cukier kokosowy, a na koniec masło orzechowe. Podgrzewaj aż całość się rozpuści. Następnie wlej do płatków i dokładnie wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż płatki po całej powierzchni.
- Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przemieszaj płatki trzykrotnie.
- Całkowicie ostygnięte wymieszaj z liofilizowanymi owocami.
- Przechowuj w szczelnym słoiku.
Idealne! Uwielbiam domowe musli i granole :)
OdpowiedzUsuńWygląda milion razy lepiej niż te gotowce i z pewnością w smaku jest lepsze ;)
OdpowiedzUsuńPychota - z jogurtem greckim idealne <3
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, najbardziej lubię takie musli na sucho :))
OdpowiedzUsuńDo tych tropików to chyba tylko nam wiórków kokosowych brakuje :-D:-P
OdpowiedzUsuń