Bezglutenowe musli z owocami :)

16 listopada 2016

Takie musli to świetny sposób na zdrowe rozpoczęcie dnia. Ponad to odżywcze i szybkie, bo zalanie ich mlekiem czy jogurtem zajmie Ci niecałą minutę. Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiący i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko.


Składniki:
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 100 g płatków quinoa
  • 100 g płatków teff 
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 50 g cukru kokosowego 
  • 50 g masła orzechowego "crunchy"

Owoce liofilizowane:

Przygotowanie:
  1. Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj. 
  2. W rondelku rozpuść olej kokosowy, w trakcie dodaj cukier kokosowy, a na koniec masło orzechowe. Podgrzewaj aż całość się rozpuści. Następnie wlej do płatków i dokładnie wymieszaj.
  3. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Rozłóż płatki po całej powierzchni. 
  4. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przemieszaj płatki trzykrotnie. 
  5. Całkowicie ostygnięte wymieszaj z liofilizowanymi owocami. 
  6. Przechowuj w szczelnym słoiku. 

5 komentarzy

  1. Idealne! Uwielbiam domowe musli i granole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda milion razy lepiej niż te gotowce i z pewnością w smaku jest lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota - z jogurtem greckim idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda genialnie, najbardziej lubię takie musli na sucho :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tych tropików to chyba tylko nam wiórków kokosowych brakuje :-D:-P

    OdpowiedzUsuń