Spaghetti z cukinii - dietetyczne, lekkie, wegańskie :)

25 listopada 2016

To pierwszy przepis, który przygotowałam z krajalnicą spiralną Brava od Delimano. Cukinia w formie makaronu sprawdza się wyśmienicie. Urozmaiciłam ją dodatkiem marchewki. Standardowo nie zabrakło cebuli i czosnku. Przyprawy dopełniły smak. Warzywne spaghetti jest przepyszne i z powodzeniem może zastąpić te normalne. 


Składniki (2 porcje):
  • 1 cukinia (ok. 400-500 g)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 garście pomidorków koktajlowych 
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka
  • płatki drożdżowe - opcjonalnie 

Przygotowanie:
  1. Marchewkę obierz, a od cukinii obetnij końcówki. Warzywa pokrój w kształt makaronu używając specjalnej krajalnicy (u mnie krajalnica spiralna Brava). Następnie poprzecinaj nożyczkami w kilku miejscach, aby zmniejszyć ich długość ("nitki" są na prawdę długie).
  2. W garnku (u mnie garnek kamiennym Stone Legend) rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  3. Następnie dodaj marchewkę i połowę pokrojonych w pół pomidorków. Duś 10 minut. W razie konieczności podlewaj odrobiną wody, aby uniknąć przypalania. 
  4. Kolejno dodaj przyprawy, koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Wrzuć cukinię i ponownie wymieszaj, ale delikatnie. Całość duś ok. 10-15 minut. Warzywa nie powinny być całkowicie miękkie, a lekko chrupiące. 
  5. Przed spożyciem dodaj pozostałe pomidorki. Możesz także posypać całość płatkami drożdżowymi. 


Krajalnica spiralna Brava w praktyce 

6 komentarzy

  1. To wygląda cudownie a zwłaszcza przed dodaniem sosu ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukinii jako makaronu jeszcze używałam, ale danie z udziałem takiego wygląda bardzo zachęcająco :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie spaghetti wygląda pysznie ! Na pierwszy rzut oka niczym się nie różni od makaronowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne bo wygląda jak 100% makaron xD :D

    OdpowiedzUsuń