Uwielbiam wszelkiego rodzaju kulki energetyczne, batony wykonane z suszonych owoców i orzechów. Dzisiejsze kule to czekoladowe trufle, z dodatkiem pasty sezamowej i różowego pudru. Główna część jest intensywnie kakaowa, słodka, natomiast cieniutka warstwa zewnętrzna malinowo-kwaskowata. Pyszne połączenie smaków z ładnym efektem wizualnym.
Składniki (4 szt.):
- 100 g daktyli
- 50 g tahini
- 1,5 łyżeczki kakao
- garść liofilizowanych malin (ELENA)
Przygotowanie:
- Do malaksera/blendera/miksera przełóż liofilizowane maliny i zmiksuj na pyłek. Przełóż do miseczki.
- Do tego samego urządzenia przełóż daktyle, tahini i kakao. Miksuj aż powstanie jednolita masa.
- Uformuj z niej 4 średniej wielkości kulki i obtocz w malinowym proszku.
- Przełóż do lodówki, aby lekko stwardniały.
Oj zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają i z pewnością tak smakują :) Od razu ma się ochotę je zjeść :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w nadchodzącym Nowym Roku: dużo uśmiechu, szczęścia, sukcesów, spełnienia marzeń oraz udanej zabawy sylwestrowej ;)
Ojejku, takie chałwowe się wydają! Pycha :) Szczęśliwego Nowego Roku!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają dzięki malinom :)
OdpowiedzUsuńMy robimy taki puder do deserów z tych batonów Fruup :D Super się sprawdza jako posypka ;)
OdpowiedzUsuń