Mając w posiadaniu nasiona konopi od marki GoodFoods i jednocześnie będąc szczęśliwą właścicielką Sojowirówki od Moja Soja postanowiłam przygotować nic innego jak - mleko konopne 😊 Początkowo miałam kilka problemów, a to wszystko dlatego, że wzięłam za dużo nasion konopi (70 g), co spowodowało, że powstający napój kipiał z urządzenia. Lekcja na przyszłość - wziąć mniej surowca 😊 Mleko konopne ma bialutką barwę, pachnie lekko orzechowo, a w smaku czuć subtelną słodycz. Jest bardzo smaczne i może znaleźć wiele zastosowań w kuchni.
Składniki:
- 40 g łuskanych nasion konopi (GoodFoods)
Przygotowanie:
- Nasiona przełóż do sojowirówki i wlej wodę do poziomu pomiędzy minimum i maximum.
- Nałóż pokrywę i podłącz sojowirówkę do prądu. Wciśnij przycisk mleko sojowe jeden raz, aby wybrać ziarno suche.
- Po ok. 30 minutach urządzenie da sygnał dźwiękowy informujący, że mleko jest gotowe. Wtedy należy odłączyć sojowirówkę od prądu.
- Gotowe mleka przecedź przez sitko i przechowuj w lodówce.
Pozostałości po nasionach konopi
Nigdy takiego nie piłam :)
OdpowiedzUsuńKonopia jest mi zupełnie obca, ale na pewno jest to zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPiłyśmy kupne mleko konopne i nam nie smakowało, może takie domowe przypadłoby nam do gustu :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze konopnego, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie spróbowałabym takiego :)
OdpowiedzUsuń