Wegański sernik kokosowy :)

29 grudnia 2016

Będąc w posiadaniu wegańskich deserów kokosowych od KOKO YOGO postanowiłam przygotować z ich udziałem coś w stylu sernika. Dokładnie sernika w wersji na zimno, kokosowego z przepysznym spodem. Trochę miałam problemów z dobraniem odpowiedniej ilości agaru, ale w końcu się udało. Biorąc agar rozpuśćcie go w jak najmniejszej ilości wody, aby masa była zwarta i bardziej kokosowa niż wodnista. Całość wyszła bardzo dobra, a przepis na spód wykorzystam jeszcze nie raz, bo jest przepyszny 😋



Masa "serowa":
  • 2 desery kokosowe - 320 g (KOKO YOGO)
  • 20-25 g agaru
  • wrzątek do rozpuszczenia agaru
  • 8 kropli stewi w płynie (lub inne słodzidło)
Spód:
  • 100 g daktyli
  • 50 g masła orzechowego 100%
  • 50 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  1. Spód - wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wyłóż na talerzyk formując koło. Wstaw do lodówki. Masa wówczas stężeje i będzie dość twarda. 
  2. Masa serowa - rozpuść agar we wrzątku (użyj jak najmniejszej ilości wody). Następnie zmiksuj dokładnie ze słodzikiem i deserami kokosowym. Przełóż do miseczki wyłożonej folią aluminiową i wstaw do lodówki do stężenia. 
  3. Kiedy masa będzie już zwarta, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód. 

6 komentarzy

  1. Wyobrażam sobie jaki musiał być pyszny :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak delikatnie... niczym chmurka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada na taki delikatny - jak pianka, ktora rozplywa sie w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda piankowo i leciutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak delikatnie i rozpływająco się w ustach jak chmurka :D

    OdpowiedzUsuń