Będąc w posiadaniu wegańskich deserów kokosowych od KOKO YOGO postanowiłam przygotować z ich udziałem coś w stylu sernika. Dokładnie sernika w wersji na zimno, kokosowego z przepysznym spodem. Trochę miałam problemów z dobraniem odpowiedniej ilości agaru, ale w końcu się udało. Biorąc agar rozpuśćcie go w jak najmniejszej ilości wody, aby masa była zwarta i bardziej kokosowa niż wodnista. Całość wyszła bardzo dobra, a przepis na spód wykorzystam jeszcze nie raz, bo jest przepyszny 😋
Masa "serowa":
- 2 desery kokosowe - 320 g (KOKO YOGO)
- 20-25 g agaru
- wrzątek do rozpuszczenia agaru
- 8 kropli stewi w płynie (lub inne słodzidło)
- 100 g daktyli
- 50 g masła orzechowego 100%
- 50 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Spód - wszystkie składniki przełóż do malaksera i zmiksuj na jednolitą masę. Następnie wyłóż na talerzyk formując koło. Wstaw do lodówki. Masa wówczas stężeje i będzie dość twarda.
- Masa serowa - rozpuść agar we wrzątku (użyj jak najmniejszej ilości wody). Następnie zmiksuj dokładnie ze słodzikiem i deserami kokosowym. Przełóż do miseczki wyłożonej folią aluminiową i wstaw do lodówki do stężenia.
- Kiedy masa będzie już zwarta, wyłóż ją na wcześniej przygotowany spód.
Ale czadowy! :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jaki musiał być pyszny :))
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie... niczym chmurka ;)
OdpowiedzUsuńWyglada na taki delikatny - jak pianka, ktora rozplywa sie w ustach :)
OdpowiedzUsuńWygląda piankowo i leciutko :-)
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie i rozpływająco się w ustach jak chmurka :D
OdpowiedzUsuń