Jedne z najlepszych dań typu "kaszotto", jakie udało mi się przyrządzić. Mimo, że kaszę jaglaną jadam najczęściej w wersji na słodko, tym razem postanowiłam dodać ją do tego dania. Polecam kaszę jaglaną w wersji ekologicznej, taka smakuje mi najlepiej. Danie jest przepyszne! Łagodne, pełne warzyw, sycące. Dostarcza wszystkich składników odżywczych. Na zdrowy obiad dla całej rodziny sprawdzi się idealnie.
Składniki (3 porcje):
- 120 g kaszy jaglanej (Radix-bis)
- 1 duży batat
- 1 duża papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze
- 1 brokuł
- 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis)
- 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis)
- 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis)
- przyprawy: sól himalajska (Radix-bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Kolejno dodaj drobno pokrojoną paprykę, podsmażaj 3 minut.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki, dodaj do pozostałych warzyw. Przykręć gaz i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę batata i dolej trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Całość duś 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj.
- W tym czasie ugotuj opłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglana.
- Brokuła ugotuj na parze.
- Do patelni dorzuć kurczaka i przyprawy, wymieszaj, kilka minut podsmaż, a następnie duś jeszcze przez chwilę. Teraz dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość dobrze wymieszaj.
- Danie podaj z uparowanymi brokułami, a wierzch obsyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzeszkami piniowymi.
Bardzo lubię kaszę gryczaną i jaglaną - to główne węglowodany w mojej diecie. Lubię różne miksy z tymi kaszami: kasza plus warzywa, ziarna/pestki/tahini.... Twoja propozycja z brokułami wygląda bardzo smacznie... są i pestki, które uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMa bardzo energetyczny kolor :)
OdpowiedzUsuń