Kaszotto jaglane :)

23 stycznia 2017

Jedne z najlepszych dań typu "kaszotto", jakie udało mi się przyrządzić. Mimo, że kaszę jaglaną jadam najczęściej w wersji na słodko, tym razem postanowiłam dodać ją do tego dania. Polecam kaszę jaglaną w wersji ekologicznej, taka smakuje mi najlepiej. Danie jest przepyszne! Łagodne, pełne warzyw, sycące. Dostarcza wszystkich składników odżywczych. Na zdrowy obiad dla całej rodziny sprawdzi się idealnie. 


Składniki (3 porcje):

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  2. Kolejno dodaj drobno pokrojoną paprykę, podsmażaj 3 minut. 
  3. Pomidory sparz i obierz ze skórki, dodaj do pozostałych warzyw. Przykręć gaz i duś pod przykryciem ok. 10 minut. 
  4. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę batata i dolej trochę wody (ok. 1/3 szklanki). Całość duś 20 minut, od czasu do czasu zamieszaj. 
  5. W tym czasie ugotuj opłukaną pod bieżącą wodą kaszę jaglana.
  6. Brokuła ugotuj na parze. 
  7. Do patelni dorzuć kurczaka i przyprawy, wymieszaj, kilka minut podsmaż, a następnie duś jeszcze przez chwilę. Teraz dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość dobrze wymieszaj. 
  8. Danie podaj z uparowanymi brokułami, a wierzch obsyp uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i orzeszkami piniowymi. 

2 komentarze

  1. Bardzo lubię kaszę gryczaną i jaglaną - to główne węglowodany w mojej diecie. Lubię różne miksy z tymi kaszami: kasza plus warzywa, ziarna/pestki/tahini.... Twoja propozycja z brokułami wygląda bardzo smacznie... są i pestki, które uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ma bardzo energetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń