Przygotowując ten przepis nie mogłam przypomnieć sobie, kiedy ostatnio jadłam popcorn, więc z pewnością było to bardzo dawno temu. Ta chrupiąca przekąską najczęściej znana jest w wersji wytrawnej, z dodatkiem soli i tłuszczu. A co powiecie na wersję słodką? Ja jestem na tak! Delikatnie słodko-słone ziarna kukurydzy z dodatkiem cynamonu i waniliowego posmaku. Bardzo dobrze to wszystko razem się komponuje i świetnie smakuje!
Składniki (1 porcja):
- 60 g ziaren kukurydzy (Edena)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (Edena)
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (Edena)
Przygotowanie:
- W średnim rondelku rozgrzej olej kokosowy.
- Następnie wsyp ziarna kukurydzy i przykryj pokrywką.
- Kiedy kukurydza zacznie wystrzelać co jakiś czas wstrząśnij garnkiem, aby ziarna się nie przypaliły.
- Gotowy popcorn przesyp do miski i wymieszaj z solą, cukrem waniliowym oraz cynamonem.
Uwielbiam popcorn na słodko :)
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie kiedy ostatnio jadłam popcorn a tego na słodko to nigdy ;P
OdpowiedzUsuńKiedyś tata się pomylił i kupił popcorn Toffi - totalnie nie moje smaki, choć lubię słodkie :D Wolę zdecydowanie w wytrawnej wersji, ale takiej aromatycznej chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPopcorn na słodko lubię bardziej niż zwykły, choć to zależy na jaki mnie najdzie. Nie lubię tylko takiego z dodatkiem soli.
OdpowiedzUsuńTwój wygląda zachęcająco :)
Popcorn na słodko i to z cynamonem <3 Musimy spróbować :D
OdpowiedzUsuń